Locale Altele
Joi, 20 Ianuarie 2022
Joi, 20 Ian 2022
Cum a spart CSM Satu Mare 30.000 de euro pe comisioane, după o datorie de nici 1.000 de euro. Şi ăsta e doar începutul!
Florin Răchitan  - Miercuri, 28 Martie 2018

Instituţie subordonată Primăriei şi întreţinută exclusiv din bani publici (cu „sponsorizări” ocazionale din partea societăţii Florisal, adică tot din banii fraerilor sătmărenilor), Clubul Sportiv Municipal Satu Mare a fost dintotdeauna, indiferent cine a condus oraşul, o maşină de tocat bani publici sub pretextul „sportului de performanţă”, la nivelul unor bugete anuale de sute de mii de euro, spre milion.

Jmekerii s-au făcut mereu, dar cele din ultimii doi ani merită consemnate în „istoria sportivă” a Sătmarului. Cea mai mare jmekerie din această perioadă o reprezintă sumedenia de contracte (şi procesele aferente) semnate cu o agenţie de impresariat sportiv din Cluj, care le-a adus la Satu Mare pe majoritatea sportivelor care au evoluat la CSM în această perioadă.

Este vorba despre agenţia Total Sportsman Management SRL, cu care CSM a încheiat primul contract încă în 2015, pentru aducerea a două jucătoare, dintre care una de origine sătmăreană, pentru a juca în sezonul respectiv în echipa ce evolua atunci în eşalonul secund al campionatului naţional de baschet feminin.

În contractul semnat de fosta conducere a CSM se stipula plata unui comision rezonabil, de câte 2.160 de lei pentru fiecare jucătoare, plătibilă în două rate, către un cetăţean grec, Thomas Prodromou, care se pare că e agent acreditat de Federaţia Internaţională de Baschet Amator (FIBA). Noa, comisionul nu a fost plătit, dar acesta e doar începutul circului care a ajuns să coste până la urmă cam 30.000 de euro din banii contribuabililor sătmăreni, iar numărătoare continuă.

Cum s-a ajuns la această sumă? În contract scria foarte clar că pentru fiecare zi de întârziere a plăţii se percep penalităţi de câte 25 lei. Grecul neprimindu-şi banii, la un moment dat a cedat creanţele către agenţia Total Sportsman Management SRL, care le-a răscumpărat, având dreptul să continue procedurile juridice pentru recuperarea tuturor datoriilor CSM-ului către agentul grec.

Agenţia condusă de impresarul clujean Sabin Gherdan, cunoscut pentru faptul că reprezintă interesele unui mare număr de jucătoare active în campionatul românesc de baschet, nu a stat prea mult pe gânduri şi a dat în judecată CSM, pentru recuperarea restanţelor, care până la urmă s-au ridicat, doar în acest dosar, la valoarea de aproximativ 15.000 de euro, cu penalităţile de întârziere cu tot.

Fără să înveţe nimic din această lecţie, noua conducere a CSM, instituită după venirea la putere a grofilor, a continuat să semneze nu unul, ci aproape o duzină de contracte cu aceeaşi agenţie din Cluj. Asta n-ar fi constituit nici o problemă, dacă noua conducere nu ar fi continuat aceeaşi strategie instituită de predecesori, adică pur şi simplu nu a plătit nici un leu din sumele ce reprezentau comisioanele agenţiei şi care au început să crească din ce în ce mai mult.

Sabin Gherdan n-a avut nici o reţinere şi a continuat să dea în judecată CSM pentru toate sumele neplătite, ajungând până în prezent la aproape 25 de procese pe rolurile diferitelor instanţe, pe care agenţia sa le câştigă pe bandă rulantă.

Şi pentru ca povestea să aibă iz de telenovelă sud-americană, trebuie să precizăm că avocatul care reprezintă CSM Satu Mare în toate aceste procese este… Sergiu Gherdan, adică fix fratele lui Sabin Gherdan! Gurile rele spun că cei doi fraţi, care au interese foarte „complexe” în campionatul naţional de baschet, nu prea se suportă unul pe celălalt, dar cine suntem noi să judecăm relaţiile familiale, nu-i aşa?! :)))))))

Poate că s-ar fi putut evita catastrofa dacă fratele avocat chiar şi-ar fi făcut treaba aşa cum era de aşteptat, însă reprezentarea legală în aceste procese…hmmm, a lăsat cam mult de dorit ;))

Procesele din ultimele luni au semănat mai degrabă a commedia dell’arte, cu confuzii în dosare, cu întârzieri la depunerea actelor oficiale din partea conducerii CSM, cu justificări de genul „nu suntem siguri că Thomas Prodromou chiar există şi că e agent FIBA” din partea celora care au semnat o sumedenie de contracte cu grecul misterios :))))))

La toate acestea se adaugă încăpăţânarea actualului preşedinte al CSM, Vasile Fogel, care a refuzat, pur şi simplu, să plătească orice sumă datorată agenţiei Total Sportsman Management, în timp ce penalităţile de întârziere creşteau cu fiecare zi ce trecea, pe motiv că acestea ar fi „foloase necuvenite” şi că urmează ca reclamanţii să răspundă penal în faţa instanţei de judecată. Doar că instanţa a decis fix invers ;))

Ce credeţi că a făcut actuala conducere a Primăriei Satu Mare, când valoarea totală a creanţelor ajunsese deja la aproape 30.000 de euro? A plătit ;)) Noa bine, nu de bunăvoie, ci în urma popririi conturilor Clubului Sportiv Municipal, banii fiind confiscaţi de executorii judecătoreşti şi predaţi agenţiei lui Sabin Gherdan.

Pentru asta a trebuit aprobată o rectificare de buget la sfârşitul anului trecut (adică o suplimentare a banilor publici pentru „susţinerea sportului de performanţă” n.r.), dar povestea e departe de a se fi terminat.

În prezent, pe rolul diferitelor instanţe de judecată se află încă vreo 10 procese între CSM şi agenţia clujeană, care îl reprezintă, printre alţii, şi pe fostul antrenor portughez Jose Araujo, adus de actuala conducere la cârma echipei de baschet feminin, apoi concediat în condiţii dubioase, după un sezon de „performanţă”.

Numai antrenorului Araujo, clubul sătmărean îi datorează până în acest moment cam 50.000 de euro, iar portughezul are toate şansele să câştige în procesul în care are următoarea înfăţişare în cursul lunii aprilie.

Dacă mai luăm în calcul şi celelalte sume la care au pretenţii impresarii şi fostele jucătoare care au evoluat la CSM în ultimii doi ani, valoarea acestora se ridică la peste 100.000 de euro!!! Hajra VSK!!! 

Tags: bani  comisioane  csm  
2485 vizite
Distribuie pe
daniel
Sa semnezi de bunavoie si nesilit de nimeni contractul cu agentia clujeana, iar dupa aia sa refuzi sa platesti niste comisioane care sigur erau mentionate in contract, ca altfel nu castigau procesul, toate astea ar trebui sa duca la o demisie a celui care de face vinovat ca din banii satmarenilor de platesc o gramada de bani aiurea. Și de fapt ce atatia sute de mii de euro la CSM ca sa vina vreo 200 de satmareni in sala aia??
2018-03-29 21:23:14
matroz
Ce bou esti Gyurika!
2018-03-29 16:55:24
Gyurika
Aveti ce aveti cu "Grofii" la fiecare subiect abordat. Nu e prima data cand vad o lipsa de"neutralitate" in scrierile jurnalistilor dvs. Probabil sunteti votanti de ciuma rosie daca nici dupa 2 ani nu va puteti impaca cu ideea ca majoritatea i-a ales pe "grofi"iar minoritatea se supune majoritatii. Grofii ALESI au platit deoarece nu au mai avut incotro, au amanat in speranta ca lichelele puse in posturi de conducere de catre comunistii de la PSD si ALDE isi vor face totusi datoria. Rahatul de Catrinel a distrus apoi desfiintat Olimpia, gunoiul de Govor a distrus echipa Somesul dar sunt sfinti bag seama. Sunteti niste penibili controlati de Govor, sa va fie rusine! Hajra VSK? Ziarist incult, tu crezi ca un antrenor antreneaza pe gratis, impresarul face cadouri la votantii PSD de dragul "Grofilor" tai? Tu ai aparut din Triassic?
2018-03-28 22:37:10