Locale Altele
Marti, 28 Septembrie 2021
Marti, 28 Sept 2021
Susţinere în funcţie de etnie, în Consiliul Judeţean, pentru dorinţa de unire a basarabenilor cu România
Florin Răchitan  - Joi, 26 Aprilie 2018

Reacţie cel puţin ciudată în şedinţa de joi a Consiliului Judeţean Satu Mare, la finalul căreia preşedintele Pataki Csaba a dat citire unei declaraţii oficiale prin care forul de conducere al judeţului îşi arată susţinerea pentru iniţiativa localităţilor din Republica Moldova care şi-au anunţat în ultima perioadă intenţia de unire cu România.

Adică şi-ar fi arătat susţinerea, dacă actul ar fi fost semnat măcar de majoritatea absolută a consilierilor judeţeni, doar că nu s-a întâmplat aşa.

La şedinţa anterioară, consilierul judeţean Adrian Cozma a propus adoptarea unei asemenea declaraţii, după exemplul autorităţilor din judeţele vecine, prin care se arată solidaritate cu iniţiatorii mişcării de unire din oraşele şi satele Republicii Moldova cu ocazia aniversării Centenarului Unirii Basarabiei cu România, în 27 Martie.

Gestul este, bineînţeles, simbolic şi însăşi dorinţa de unire a majorităţii românilor de pe ambele maluri ale Prutului este discutabilă, dar iniţiativele similare din unele judeţe ale României întreţin speranţele în acest sens ale fraţilor din Basarabia.

În şedinţa de joi a Consiliului Judeţean Satu Mare nimeni nu a comentat nimic pe marginea acestui subiect, însă, în momentul în care preşedintele şi-a invitat colegii să semneze documentul, o bună parte a acestora, mai precis consilierii UDMR, au profitat de faptul că şedinţa tocmai se terminase şi s-au grăbit spre ieşire, trecând chiar prin spatele colegilor lor din partidele româneşti care tocmai se aşezau la masă pentru a-şi depune semnăturile.

Pentru a nu bate foarte tare la ochi spaţiile goale lăsate în dreptul numelor consilierilor UDMR, care au fost tipărite pe document în forma sa iniţială, personalul tehnic al Consiliului Judeţean a pregătit o formă alternativă a documentului, în care au lăsat doar loc liber la final, unde cei care doreau puteau să semneze.

Până la urmă s-au adunat doar 18 semnături, toate din partea membrilor partidelor considerate a fi româneşti (e adevărat, afirmaţia din titlu nu are acoperire completă, deoarece unii dintre semnatari nu sunt 100% de etnie română, ceea ce nu i-a împiedicat să semneze), în timp ce colegii lor din UDMR au ales să boicoteze iniţiativa, fără să ofere nici o explicaţie pentru gestul lor.
Tags: boicot  udmr  unire  basarabia  
1330 vizite
Distribuie pe