Locale Altele
Luni, 20 Mai 2024
Luni, 20 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Taberele din PSD și-au împărțit potențialele posturi în conducerea orașului și județului Satu Mare
Florin Răchitan  - Sambata, 12 Mai 2018

Votul secret din ședința de vineri seara a Comitetului Executiv Județean al Partidului Social-Democrat a adus câteva surprize, ce par să confirme un fel de armistițiu între diferitele tabere care doresc să-și pună oamenii pe posturile de viceprimari și vicepreședinte al Consiliului Județean, asupra cărora s-au înțeles, teoretic, cu UDMR.

Nu mai e secret pentru nimeni că lupta se dă între actuala conducere județeană a PSD și fostul președinte Mircea Govor, care dorește să reintre în forță în politica locală, după ce a scăpat basma curată, în mare parte, din dosarele penale cu care s-a confruntat în ultimii ani.

Semnele armistițiului s-au văzut destul de clar mai ales la nominalizările pentru postul de vicepreședinte al Consiliului Județean, unde nu s-a înscris, de la bun început, nici un candidat din tabăra actualei conduceri PSD, astfel că, în aparență, reprezentantul celeilalte tabere, Nicolae Avorniciții, a avut cale liberă pentru a obține sprijinul colegilor săi în vederea ocupării postului de vicepreședinte al Consiliului Județean.

Doar că tânărul avocat Ciprian Ardelean, care nu face parte din nici o tabără, aproape i-a stricat planurile, diferența de voturi dintre ei fiind surprinzător de mică.

La voturile pentru posturile de viceprimari nu a mai fost nici un ”intrus”, astfel că înțelegerea dintre cele două tabere a funcționat fără probleme, Ciprian Crăciun și proaspăt aleasa în Consiliul Local, Mariana Sălăgean, au câștigat cu o majoritate confortabilă de voturi în fața candidatei considerată a fi din ”tabăra Govor”, Manuela Rogoz. Asta în condițiile în care pentru toate posturile puse în discuție au votat aceiași oameni, delegați ai organizațiilor locale ale PSD din întregul județ.

Pasul următor este ca UDMR să-i accepte nominal pe candidații propuși de PSD, după care aceștia mai trebuie să treacă și de aprobarea conducerii naționale a PSD.

Toată procedura, însă, poate să se blocheze oricând, în funcție de atitudinea pe care o va adopta conducerea UDMR în următoarea perioadă, ei susținând până acum că alianța lor cu PNL la nivelul județului Satu Mare a fost încheiată pentru un mandat întreg, nu doar pe jumătate de mandat.

Pe acest protocol și pe cuvântul de onoare al liderilor UDMR se bazează și conducerea județeană a PNL, care a anunțat deja că nu va accepta nici o propunere de compromis și, în cazul în care UDMR ”se va suci”, preferă să-și retragă oamenii din conducerea municipiului și județului Satu Mare decât să intre într-o coaliție ”contra firii” cu PSD și UDMR.

Doar că există deja un precedent: în vara anului 2009, la nici un an după instalarea unei coaliții UDMR + PNL la conducerea județului, unul dintre cei doi vicepreședinți liberali, Valentin Macec, a fost eliminat din funcție pentru a-i face loc pe postul său chiar lui Mircea Govor, apoi timp de trei ani a fost ”armonie interetnică și transpartinică” la Consiliul Județean Satu Mare ;))

Tags: candidati  vice  psd  
1800 vizite
Distribuie pe