Locale Altele
Joi, 18 August 2022
Joi, 18 Aug 2022
Adrian Cozma întreabă de ce am făcut cadou spitalului din Oradea un aparat de 150.000 euro? Șefii județului spun că e bine așa.
Florin Răchitan  - Vineri, 20 Iulie 2018

În condițiile în care, potrivit unui studiu realizat la nivel național, județul Satu Mare este primul pe țară la numărul de decese din cauza bolilor cardiovasculare, fosta conducere a Consiliului Județean a început încă în 2013 achiziția aparaturii necesare înființării unei secții de chirurgie cardiovasculară la Spitalul Județean Satu Mare.

Tentativa a eșuat după ce medicul specialist adus de la Târgu Mureș pentru a pune bazele secției a renunțat la proiect și s-a mutat din Satu Mare, însă aparatura a rămas la Spitalul Județean, inclusiv o pompă de circulație extracorporală, în valoare de aproximativ 150.000 de euro, necesară pentru a servi ca un fel de inimă și plămâni artificiale în timpul operațiilor pe cord deschis.

În cursul zilei de miercuri, într-o manieră foarte ”discretă”, actuala conducere a Consiliului Județean Satu Mare a făcut cadou această pompă spitalului din Oradea, după ce ea a stat nefolosită în ultimii ani. Donația a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă comune pe care au susținut-o la Oradea președinții celor două consilii județene vecine, Pasztor Sandor de la Bihor, respectiv Pataki Csaba din Satu Mare.

Cu toate că primim cu regularitate informări de la Consiliul Județean Satu Mare, inclusiv despre drumuri județene ”reabilitate” pe care nu a văzut nimeni nici un utilaj, de data aceasta au ”uitat” să informeze și presa sătmăreană în legătură cu această ”nobilă acțiune”.

Noroc că s-a inventat deja Internetul, iar colegii din presa bihoreană ne luau la mișto întrebându-ne dacă nu cumva mai avem vreun aparat de rezervă, știindu-se faptul că Satu Mare este județ campion la decese cauzate de bolile cardiovasculare și pesemne stăm foarte bine la dotarea cu aparatură chirurgicală dacă ne permitem să dăm din ele și la vecini ;))

După ce scandalul a ajuns și în presa sătmăreană, Consiliul Județean a trimis a doua zi, joi, un comunicat în care prezintă lucrurile ca fiind o colaborare între cele două spitale județene, reciproc avantajoasă pentru locuitorii ambelor județe, deoarece noi aveam aparatul, dar nu aveam personal medical specializat, în timp ce la Oradea există specialiști pentru funcționarea unei secții de chirurgie cardiovasculară, unde vor putea fi operați și pacienții sătmăreni (e adevărat, spitalul din Oradea va trimite abia de acum trei cadre medicale să se specializeze la centrul universitar din Debrecen în mânuirea aparatului pe care tocmai l-au primit de la spitalul sătmărean ;))

Anticipând întrebările pe această temă, președintele Pataki Csaba a prezentat același punct de vedere și la ședința de vineri a Consiliului Județean Satu Mare, insistând pe beneficiile pe care le va aduce locuitorilor județului această colaborare cu spitalul din Oradea.

Consilierul județean Adrian Cozma a întrebat, totuși, de ce nu s-ar putea face în așa fel încât locuitorii județului cu cele mai multe decese din România din cauza bolilor cardiovasculare să aibă parte de aceste beneficii aici, nu în județul vecin?

În răspunsul său Pataki Csaba a amintit despre greutățile care stau în calea implementării unui asemenea proiect la nivelul județului Satu Mare, așa că, decât să stea aici nefolosit, mai bine am dat în comodat aparatul unui spital în care se speră că va putea fi pus în funcțiune din această toamnă. Plus că cică avem ”pe țeavă” nu mai puțin de patru proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 20 milioane de euro, inclusiv pentru construirea unei noi aripi a spitalului sătmărean, cu heliport și avioane...

Ceea ce a urmat, apoi, poate fi descrisă ca un fel de felație verbală în grup, în cadrul căreia mai mulți consilieri județeni ai PSD și ALDE, uitând că, teoretic, sunt în Opoziție, au ținut să ia cuvântul și să felicite și să laude măsurile care se iau pentru ”îmbunătățirea serviciilor medicale la Spitalul Județean Satu Mare”, cam ca la ședințele PCR de pe vremuri, în care prezentau mărețele realizări din planul cincinal.

Cea mai tare declarație a fost cea în care se făcea referire la nemulțumirile unor pacienți ai spitalului, dar acestea erau puse pe seama ”lipsei de instruire intelectuală a unora care nici nu au sistemul de relații necesar pentru a-și rezolva problemele cu eficiență”. Reamintim că această declarație nu s-a făcut la o masă de restaurant, la șprițul de după șnițel, ci în cadru oficial, în ședința forului decizional de conducere al județului Satu Mare!

Șocați, ceilalți participanți la ședință, inclusiv directorii unor instituții subordonate Consiliului Județean, se întrebau unii pe alții ”ce-i cu lugu-lugu ăsta colectiv”? Răspunsul l-au aflat ”pe surse”. Se pare că pesediștii mai au la dispoziție două săptămâni ”să stoarcă” măcar un post de vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare la negocierile care tocmai se poartă în secret, în culise, iar grofii îi țin în expectativă, ducându-i cu zăhărelul și promițându-le câtorva dintre ei că au cele mai mari șanse să prindă ciolanul ;))

Tags: aparat  donat  spital  oradea  
4472 vizite
Distribuie pe