Locale Altele
Duminica, 14 August 2022
Dum, 14 Aug 2022
Ioana Bran la reuniunea miniștrilor de Tineret din UE. Se triplează numărul tinerilor din Programul Erasmus!
Ministerul Tineretului și Sportului  - Marti, 4 Septembrie 2018

Ministrul Tineretului și Sportului din România, deputatul sătmărean Ioana Bran a participat luni, la Viena, la Reuniunea Informală a Miniștrilor de Tineret din Uniunea Europeană. A fost o zi plină, cu trei evenimente distincte, toate dedicate activității tinerilor din cadrul UE.

Condusă de doamna Juliane Bogner Strauss, ministrul federal pentru familie, femei și tineret, reuniunea a început cu o masă rotundă în care miniștrii de tineret din UE și-au expus părerile cu privire la capitolul Tineret al viitorului Program Erasmus.

În cuvântul său, ministrul Ioana Bran a subliniat că România apreciază actuala propunere de regulament Erasmus, care continuă un program de succes al Uniunii Europene.

“Suntem optimiști că statele membre ale UE vor sprijini președinția austriacă în a-și îndeplini obiectivele referitoare la negocierile pentru adoptarea acestui regulament și ne declarăm încrezători că în timpul președinției române va exista suficientă voință politică la nivel european care să ne permită să înregistrăm progrese semnificative cu privire la negocierile pentru adoptarea regulamentului Erasmus” - a spus ministrul Ioana Bran.

România își va declara susținerea față de obiectivul Comisiei Europene de a tripla numărul de participanți al noului Program Erasmus, care să permită includerea mai multor tineri cu oportunități reduse în activități. Este necesar ca programul să ajungă la categorii mai largi de tineri, utilizând mai intens instrumente de informare, comunicare și tehnologie.

A urmat un prânz de lucru, unde discuțiile dintre miniștri s-au axat pe stimularea unui dialog productiv în cadrul Erasmus și pe Strategia de Tineret a Uniunii Europene.

Relația dintre politicieni și tineri trebuie să se bazeze pe empatie, transparență, încredere și solidaritate. Factorii decidenți trebuie să asculte și să coopereze cu tinerii în vederea instituirii unui dialog real. Pentru aceasta, ei trebuie să adapteze spațiile și metodele de dezbatere la nevoile si dorințele tinerilor, conectate la provocările societății actuale. Acestea au fost câteva dintre ideile despre care miniștrii prezenți au schimbat opinii, iar apoi aceștia au interacționat direct între ei și au avut discuții și pe alte diverse teme.

“Succesul și legitimitatea viitorului Dialog al Uniunii Europene cu Tinerii țin de includerea a cât mai multor tineri în proces, în special a celor cu oportunități reduse. Considerăm că este bine ca organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret să ajungă să își desfășoare activitatea și în mediul rural sau în zone urbane precare” - a întărit ideea ministrul Ioana Bran, care apoi a avut câteva întrevederi personale cu mai mulți dintre miniștrii prezenți.

Ziua de luni, dedicată reuniunilor miniștrilor de tineret din UE, s-a încheiat la Viena cu discuțiile de la Cafeneaua publică, pe tema Dialogul European cu Tinerii.

Ministrul tineretului și sportului Ioana Bran a fost moderatorul unei mese rotunde, unde timp de mai bine de o oră a fost interlocutorul a 10 tineri de naționalități diferite.

S-a vorbit despre obiectivele pentru Tineret, care sunt deja o realitate și care exprimă vocea agregată a aproximativ 50.000 de tineri europeni care au participat la consultări naționale și europene. Dar și despre dialogul și buna coordonare dintre factorii decidenți și organizațiile de tineret, care reprezință cheia succesului nu atât pentru promovarea obiectivelor, cât mai ales, pentru implementarea lor. S-a ajuns la concluzia că obiectivele pentru tineret trebuie asumate de către toți actorii societății și trebuie să aibă drept scop creșterea participării și a implicării tinerilor în procesele democratice care îi vizează.

Discuțiile moderate de Ioana Bran au fost deschise și relaxate, iar tinerii au apreciat că nu au avut în fața lor un politician cu un discurs sec, ci un interlocutor apropiat de vârsta lor, care a împărtășit cu ei păreri și opinii, experiențe din activitatea de ministru și mai ales sfaturi, fiind în același timp deschisă și la glume și la un dialog mai puțin formal.

“A fost o experiență extrem de plăcută și chiar captivantă, aș zice. Nici nu știu cum a trecut ora în compania acestor tineri, cu care am discutat de toate, de la chestiuni serioase și complicate, până la trăiri și experiențe personale ale vieților noastre de zi cu zi. Am descoperit tineri cultivați, civilizați și dornici să învețe și sper că au plecat de la reuniunea de la Viena cu o experiență memorabilă, cel puțin pentru mine așa a fost” - a mai spus ministrul Ioana Bran.

Aceasta s-a întâlnit apoi și cu tinerii români prezenți la lucrări, cu reprezentanții grupurilor de lucru din MTS și spre seară cu toții s-au revăzut la impresionantul Muzeu al Lumilor din Viena, unde au încheiat ziua admirând colecțiile expuse și ascultând muzică înterpretată live de tineri din zonă.

Tags: reuniune  ministri  tineret  viena  ioana bran  
1490 vizite
Distribuie pe