Aşa cum am prevăzut în urmă cu o lună, camioanele care vor transporta gunoaie pe drumurile din judeţ vor fi o prezenţă obişnuită cel puţin câteva luni de zile de acum încolo.
Conform obligaţiilor asumate de România în momentul aderării la Uniunea Europeană, începând cu 16 iulie 2009 toate gropile de gunoi din ţară trebuie închise, urmând să funcţioneze doar depozite zonale ecologice de deşeuri, care nu prea există în prezent.
În judeţul Satu Mare mai este permisă doar provizoriu funcţionarea gropilor de gunoi din oraşele Satu Mare şi Tăşnad, dar numai până la realizarea viitorului depozit ecologic de lângă Gelu, în care ar urma să fie depuse deşeurile adunate din întregul judeţ.
Deoarece realizarea acestui depozit întârzie pe de o parte din cauza jocurilor de culise derulate în cadrul fostului Consiliu Judeţean, în urma cărora unii ar fi vrut să bage în buzunar nişte comisioane babane, iar pe de altă parte din cauza procedurilor de licitaţie pentru desemnarea constructorului şi a realizării propriu-zise a lucrărilor de amenajare, timp de câteva luni bune de acum încolo toate cantităţile de deşeuri colectate din judeţ vor ajunge la cele două gropi funcţionale încă sau la gropi de gunoi din judeţele vecine.
Astfel, primăriile comunelor din jurul municipiului Satu Mare au încheiat contracte cu Florisal, care le transportă gunoiul odată pe săptămână la groapa de gunoi a municipiului. La fel procedează şi administraţiile publice din zona Careiului, care transportă gunoiul la groapa de la Tăşnad, în timp ce autorităţile din zonele Oaşului şi Codrului rezolvă problema „exportând” gunoiul la Baia Mare.
Unii primari au fost mai prevăzători şi au avut grijă din timp de toate aspectele legate de această activitate, organizând chiar licitaţii pentru desemnarea firmelor care se vor ocupa de acum înainte de salubrizarea comunelor lor.
La Dorolţ, de exemplu, groapa de gunoi a comunei nu mai există, ea fiind acoperită în totalitate cu pământ, ultimele lucrări de ecologizare a zonei fiind realizate, sub supravegherea viceprimarului Alexandru Vincze, chiar în ziua în care groapa trebuia oficial închisă.
Primarul Mihai Găman a declarat că administraţia locală plăteşte serviciile de salubrizare efectuate de Florisal în funcţie de cantitatea de gunoi adunată şi transportată la Satu Mare în fiecare săptămână.
Alţi primari au fost prinşi pe picior greşit, nu au organizat nici măcar licitaţii şi rezolvă problema haotic, atribuind serviciile de salubrizare unor firme alese pe criterii numai de ei ştiute, prin procedura încredinţării directe, în limita sumei de 15.000 euro, conform legii.
Urmează controalele din partea Gărzii de Mediu şi suntem convinşi că vom publica şi noi în perioada următoare ştiri despre amenzi de sute de milioane, plătite de primari din impozitele adunate de la localnici sau din bugetele primite de la Consiliul Judeţean, adică tot din banii noştri.