Locale Altele
Duminica, 3 Decembrie 2023
Dum, 3 Dec 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
În Grădina Romei au tăiat un stejar vechi de 200 de ani, ca să facă loc ”pavajului ornamental”
Florin Răchitan  - Duminica, 28 Aprilie 2019

După doi ani de când a fost anunțată, în Săptămâna Mare a început farsa numită ”Reabilitarea Grădinii Romei” din Satu Mare, pentru ca parcul să fie pregătit pentru MegaPartium-ul din acest an.

Așa cum era de așteptat, prima etapă a fost spargerea asfaltului de pe aleile parcului, chiar și în zonele în care acesta nu avea nici măcar o crăpătură, și înlocuirea lui cu deja binecunoscutele ”pavaje ornamentale”, adică din beton cenușiu, din care o anumită firmă sătmăreană s-a umplut de bani în ultimii trei ani.

”Specialiștii” de la Primărie s-au blocat, însă, când au ajuns cu pavajul în zona unui stejar cu o vechime de cel puțin 200 de ani, podoaba Grădinii Romei, care a răcorit cu umbra sa numeroase generații de sătmăreni.

Au făcut și în acest caz la ce se pricep ei cel mai bine, dacă ne amintim de ”măcelurile” de pe str. Barițiu sau, mai nou, Drumul Botizului: au băgat drujba în el!

În câteva minute, martorul tăcut al istoriei ultimelor secole ale Sătmarului a fost doborât la pământ de impostorii tocmiți de noii grofi ai orașului.

Apoi au tăiat tacticos trunchiul uriaș în bucăți, pentru a fi mai ușor de transportat, în timp ce lângă ”cadavrul” bătrânului stejar erau deja pregătite mormanele de pavaje ce așteaptă să-i ia locul, ”să fie frumos”.

Băetzii nu s-au mișcat însă destul de repede, astfel că mai mulți sătmăreni au avut ocazia să facă fotografii cu bucățile din trunchiul copacului, din care se vede destul de clar că acesta era un arbore viguros, perfect sănătos, așa că nu prea ține nici vrăjeala pe care foarte probabil grofii au pregătit-o deja despre ce ”pericol public” reprezintă un copac cu o asemenea vârstă.

Ba mai mult, au omis să îndepărteze și numărul de înregistrare a copacului în așa-numitul Registru Dendrologic, ce cuprinde toți arborii protejați de lege, astfel încât pentru tăierea acestora este nevoie nu doar de aprobarea Primăriei, ci și de cea din partea Agenției pentru Protecția Mediului. Vedem, cercetăm...

Cazul a provocat un scandal monstru în special în grupurile maghiare de Facebook, unde membrii acestora parcă încep să se prindă și ei deja că ceva nu-i în regulă cu ăștia.

Din aceste grupuri fac parte și specialiști în protecția mediului, inclusiv șeful celei mai mari organizații-custode al ariilor naturale protejate din județul Satu Mare, care și-a exprimat nemulțumirea că nici măcar nu a fost consultat în această problemă, iar avertismentele sale au fost, pur și simplu, ignorate. El a anunțat, însă, că de acum înainte schimbă tactica și vor avea grijă să folosească toate pârghiile legale posibile pentru a-și face auzită vocea în asemenea probleme, chiar dacă aceasta va duce la ”întârzierea” unor proiecte mult-trâmbițate de ani de zile.

Te pomenești că grofii nu vor putea să termine la timp ”uzina de joacă” proiectată pentru Grădina Romei, iar ciorile nu vor avea pe ce să se c... pe investiția de miliarde, în condițiile în care, bineînțeles, problema ciorilor nu a fost rezolvată nici până în ziua de azi. Nu-i bai, pavaj să fie! Peste tot!

Tags: stejar  taiat  gradina romei  
6795 vizite
Distribuie pe
CristinA
Asta se intampla cand in functii de conducere ajung oameni de 2 bani!
2019-04-30 18:27:15
Cristi
Cineva ar trebui sa isi dea demisia
2019-04-30 17:41:11
Varzaru Emil
Sa va arda focul de nenorociti ce sunteti ! Sa nu apucati sa va mai vedeti nepotii spurcaciuni odioase si fara creier. Blestemati sa fiti toti care ati contribuit la taierea acestui stejar, acum si in viitor, atit voi cit si copii vostrii care in mod sigur vor avea aceeasi educatie precara in defavoarea naturii.
2019-04-30 09:14:56