Locale Altele
Sambata, 13 August 2022
Sam, 13 Aug 2022
Maşini şi echipamente de 2 milioane de euro pentru pompieri şi SMURD
Florin Răchitan  - Joi, 3 Septembrie 2009

Consiliul Judeţean a aprobat luni un proiect de hotărâre ce prevede dotarea cu echipamente moderne şi performante a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, o iniţiativă concepută în parteneriat cu celelalte cinci judeţe din Regiunea de Dezvoltare de Nord-Vest.

 

Proiectul urmează să fie depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, iar Uniunea Europeană ar urma să asigure în acest scop o finanţare nerambursabilă în valoare de 12 milioane de euro, din care judeţului Satu Mare i-ar reveni aproximativ două milioane de euro.

 

Întregul proiect este coordonat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară a Regiunii de Nord-Vest, al cărei director proaspăt numit în funcţie este fostul comandant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” Satu Mare, colonelul Gheorghe Strâmb.

 

Beneficiarii direcţi ai proiectului în judeţul Satu Mare vor fi ISU „Someş” şi structurile de intervenţie de la Carei, Negreşti-Oaş, Tăşnad şi Turţ, precum şi Serviciul Medical de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare - SMURD din Satu Mare.

 

Aceste servicii vor primi cinci autospeciale pentru intervenţii la incendii, o autospecială dotată pentru operaţiunile de descarcerare în cazul accidentelor, trei ambulanţe de prim-ajutor şi o ambulanţă dotată cu aparatură de Terapie Intensivă.

 

În prezent, în judeţul Satu Mare există o limitare serioasă în ceea ce priveşte intervenţiile în cazurile de urgenţă, din cauza dotării insuficiente cu maşini şi echipamente a forţelor de intervenţie, ceea ce duce la imposibilitatea îndeplinirii unor misiuni specifice. Pompierii nu reuşesc să acopere într-un timp acceptabil întregul teritoriu al judeţului, cea mai vulnerabilă zonă din acest punct de vedere fiind cea a Codrului.

 

SMURD Satu Mare dispune în prezent de două ambulanţe de prim-ajutor, care avut în ultimele cinci luni peste 800 de intervenţii, serviciul fiind supraîncărcat şi deseori blocat, în situaţiile în care vreo ambulanţă se defectează ori este supusă verificărilor tehnice periodice.

 

Cu noile maşini şi echipamente ce urmează să fie preluate de pompieri şi paramedici până la mijlocul anului viitor, o mare parte a acestor probleme vor fi rezolvate, iar timpul de răspuns al autorităţilor în situaţii de urgenţă va corespunde standardelor europene în domeniu.

Tags: echipamente  masini  pompieri  smurd  
2140 vizite
Distribuie pe