Locale Altele
Sambata, 3 Iunie 2023
Sam, 3 Iun 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Diasporenii continuă să vină buluc în țară prin vămile sătmărene. Autoritățile sunt depășite de situație
Florin Răchitan  - Vineri, 13 Martie 2020

Potrivit comunicatului de presă al Prefecturii Satu Mare, numai în cursul nopții de joi spre vineri, la PTF Petea, pe sensul de intrare în țară, s-au prezentat 549 persoane.

Dintre aceștia, 79 de persoane, dintre care 68 români și 11 moldoveni, au declarat că au revenit/tranzitat din zone afectate de coronavirus (67 Italia, din care 58 cetățeni români, 9 cetățeni moldoveni, 12 Germania).

Dintre cele 79 persoane controlate de către reprezentanții DSP Satu Mare, 67 persoane au fost escortate de către lucrători IJJ și IPJ la centre de carantină, astfel: 24 Maramureș, 7 Suceava, 1 Botoșani, 3 Iași, 1 Cluj, 1 Covasna, 21 Bistrița-Năsăud, 9 Republica Moldova, iar unui număr de 12 persoane (2 Maramureș, 2 Botoșani, 1 Iași, 4 Mureș, 1 Brașov, 2 Republica Moldova) li s-a recomandat izolarea la domiciliu. Nici o persoană din județul Satu Mare nu a revenit în țară din zonele afectate de coronavirus.

Situația la ora 8 dimineața la PTF Urziceni: 23 de persoane, dintre care 7 Satu Mare, 7 Maramureș, 4 Republica Moldova, 2 Sălaj, 1 Vâlcea, 1 Hunedoara și 1 Cluj, care au revenit în țară, după completarea formularelor li s-a recomandat izolarea la domiciliu. O persoană din Cluj care a venit din Italia a intrat în carantină.

În prezent, în județul Satu Mare 51 persoane se află în carantină, iar 129 persoane auto-izolate la domiciliu.

Bine, vorba-vine ”carantină” și ”auto-izolare”: din filmările postate pe Facebook chiar de către cei aflați în așa-zisa carantină din Satu Mare se poate constata haosul total și incompetența autorităților care ar trebui să gestioneze situația.

Oamenii proveniți din regiuni diferite și care au venit singuri sau câte doi în mașinile proprii au fost cazați de-a valma câte 4 sau 5 într-o cameră, existând riscul cât se poate de real să se infecteze unii pe alții și să iasă din carantină mai bolnavi decât au intrat.

Nu numai că nu primesc nici un fel de asistență medicală, în afară de prelevarea probelor pentru depistarea coronavirusului, dar nu pot nici măcar să ceară ajutor, fiindcă la Direcția de Sănătate Publică li se trântește telefonul în nas, iar directoarea instituției se află toată ziua în ”conferințe și videoconferințe”.

Teoretic, gestionarea situației a fost preluată de Prefectură, însă nici această instituție nu pare a fi la înălțimea așteptărilor și se bazează, practic, pe ajutorul colegilor din județele vecine, unde sunt direcționate coloanele de diasporeni, să scape de ei.

Oficial, potrivit comunicării de dinainte de criză, în județul Satu Mare erau disponibile 200 locuri de carantinare, însă după ce s-a umplut doar un sfert dn această capacitate, autoritățile sătmărene au anunțat că nu mai fac față și au început să-i trimită pe diasporeni în județele vecine. Între timp, premierul în exercițiu ”s-a izolat la domiciliu”, cu guvern cu tot!

Tags: diaspora  coronavirus  vama  
2586 vizite
Distribuie pe