Locale Altele
Miercuri, 1 Februarie 2023
Mie, 1 Feb 2023
După un început mai greu, acum se lucrează intens la reabilitarea drumului dintre Livada și Orașu Nou
Prefectura Satu Mare  - Marti, 13 Iulie 2021

Prefectul Altfatter Tamas s-a deplasat marți pe șantierul de execuție a lucrărilor de reabilitare a DN19, pe tronsonul Livada - Orașu-Nou pentru a se asigura de respectarea termenilor contractuali.

Lucrarea este finanțată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, valoarea contractului ”Ranforsarea sistemului rutier a sectorului de drum DN19 km 154+28 – km 171+300” este de 10.997.370,88 lei (fără TVA). Executantul SC DRUM CONSTRUCT SRL din Pericei, județul Sălaj, și-a asumat un termen de execuție de 8 luni și o perioadă de garanție a lucrărilor de 36 de luni.

Cu toate că imediat după emiterea ordinului de începere a lucrărilor (11.06.2021) ritmul lucrărilor a fost lent, în acest moment mobilizarea constructorului este susținută, pe tronsonul Livada -  trecere cale ferată Mujdeni, astăzi se află 5 echipe care execută diferite faze ale lucrării (2 execută etapa de  tăiere/colmatare rosturi fisuri și crăpături cu mastic bituminos, 2 echipe execută lucrări de frezare a îmbrăcăminții de beton și o echipă lucrează la așternerea primului strat asfaltic, respectiv beton asfaltic în grosime de 3 centimetri. 

Prefectul a solicitat directorului Secției Drumuri Naționale Satu Mare, ing. Petru Ardelean, o verificare permanentă a calității lucrărilor, a respectării tehnologiei, dar și a termenelor de execuție a fazelor intermediare a lucrării. După turnarea primului strat de beton asfaltic, urmează așternerea unui strat de legătură de  6  centimetri de binder și la final un strat  de uzură de  4 centimetri. Ulterior se vor reface acostamentele, accesele drumuri laterale și către proprietăți.

Această porțiune a DN 19 Oradea-Sighetu-Marmației, artera de legătură cu Țara Oașului, construită în perioada 1985-1987 prin betonare, nu a mai beneficiat până acum de o reparație capitală, aici fiind executate doar lucrări de întreținere curentă și periodică.

Un alt proiect important pentru județul Satu Mare, reabilitarea DN 1F pe tronsonul Supur-Tășnad (km 128 – km 140) se află în etapa de analiză a ofertelor depuse.  Pe acest tronson se vor executa lucrări de reciclare a stratului existent, cu aport de balast stabilizat, urmat de așternerea a două straturi asfaltice.

Prefectul apreciază că termenul de finalizare a lucrărilor la drumul spre Negrești-Oaș, asumat de constructor, respectiv devansat cu 4 luni față de angajamentul contractual este realist, având în vedere mobilizarea utilajelor și a resursei umane din ultima perioadă. Odată cu finalizarea lucrărilor la cele două tronsoane, întreaga rețea de drumuri naționale de pe raza județului Satu Mare va avea o calitate bună și foarte bună.

Tags: reabilitare  drum  livada  orasu nou  
2626 vizite
Distribuie pe