Locale Altele
Duminica, 3 Iulie 2022
Dum, 3 Iul 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Un consilier local pune întrebări despre practicile suspecte, cu iz naționalist, din sportul sătmărean
PSD Satu Mare  - Miercuri, 11 Mai 2022

Cel mai activ reprezentant al PSD în Consiliul Local Satu Mare, Ciprian Crăciun, cunoscut pentru întrebările incomode adresate grofilor în situațiile în care aceștia, profitând de majoritatea politică pe care o au în forul de conducere al municipiului, reușesc să treacă prin vot multe proiecte de hotărâri ”suspecte”, vine azi cu o nouă serie de întrebări, de data aceasta legate de finanțările cel puțin ciudate din domeniul sportului.

În contextul actual și cel prefigurat, în care Europa și societatea românească dau dovadă de unitate, bună conviețuire interetnică și bună vecinătate, ne întrebăm de ce și în județul nostru sunt încurajate acțiuni de genul celor recent întâmplate la Campionatul Mondial de Hochei?

În acest context, în ultimele zile, cetățenii și societatea civilă au semnalat unele similitudini și la nivelul județului Satu Mare, inițiate cu mai mulți ani în urmă.

Mă întreb cine și de ce cultivă astfel de atitudini în rândul oamenilor, în special al tinerilor?

Cu titlu de exemplu, prezint situația clubului fanion al fotbalului sătmărean, Olimpia Satu Mare, un simbol de conviețuire și bună înțelegere între toți cetățenii județului (indiferent de etnie) de peste 100 de ani.

Voi enunța câteva repere din istoria recentă a clubului:

În anul 2016, imediat după preluarea conducerii Primăriei Municipiului Satu Mare de către actualul primar, în funcția de președinte al clubului Olimpia Satu Mare a fost ”înscăunat” domnul Attila Karda.

În mandatul domniei sale, după o scurtă perioadă, au apărut probleme financiare semnificative, urmare a managementului defectuos. Acest aspect a creat contextul opririi finanțării de către Primărie și Consiliul Județean, respectiv încetarea activității clubului și falimentarea acestuia. Imediat după aceasta s-a înființat secția de fotbal, în cadrul Clubului Sportiv Municipal, care beneficiază de finanțare locală - bani publici mai exact.

După falimentul Olimpiei Satu Mare, au apărut investitori din Ungaria care sunt interesați să înființeze Academia de fotbal cu titlul sugestiv "Partium", după modelul celor din județele Harghita și Covasna, și a altor regiuni din jurul Ungariei (din Ucraina, Slovacia, Croatia). În aceste regiuni, în care guvernul maghiar "si-a băgat coada", putem observa că este o situație similară cu cea întâlnită la hochei, generată în ultimii ani.

În paralel cu cele relatate, unii, din conducerea Primăriei Satu Mare, au făcut totul pentru a bloca și a șterge urmele vechi de 100 de ani ale brandului OLIMPIA SATU MARE, brand ținut în viață de suporterii ei.

Transmit mai departe câteva dintre întrebările, preocupările și îngrijorările cetățenilor din Satu Mare:

1. Falimentarea Olimpiei Satu Mare a fost o acțiune plănuită?

2. S-a făcut astfel loc înființării unor entități sportive, după modelul echipei de hochei și unele cluburi finanțate de guvernul maghiar?

3. Autoritățile locale au fost, sunt sau vor fi implicate și consultate în aceste investiții ale statului maghiar în Satu Mare?

4. A fost sau va fi implicată Primăria Satu Mare sub orice formă în finanțarea unor astfel de proiecte sportive?

5. Apreciati că este în interesul general al nostru să înfiintăm și să cultivăm entități create pe criterii etnice, care pot genera separatism/conflicte interetnice, mai ales în rândul tinerilor?

6. Credeți că, pe viitor, aceste demersuri de separare pot conduce la situații similare cu cele întâlnite la campionatul mondial de hochei și la noi în Satu Mare?

7. Revenind la Olimpia Satu Mare, cine a orchestrat numirea domnului Attila Karda în funcția de președinte al clubului?

8. Cine și de ce blochează accesul "suporterilor Olimpia" la facilitățile sportive administrate de către Primăria Satu Mare (sau alte instituții)?

9. Înființarea noii secții de Teqball din Satu Mare e în același regim de finanțări gândite de la Budapesta?

1065 vizite
Distribuie pe

Cu stima, stiti de ce se intampla toate astea pentru ca nu avem patrioti.!
2022-05-12 18:03:50