Locale Altele
Sambata, 2 Iulie 2022
Sam, 2 Iul 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Linişte şi pace în Consiliul Local
Florin Răchitan  - Luni, 5 Octombrie 2009

Spre deosebire de şedinţa de săptămâna trecută, când aleşii sătmărenilor au cam tras chiulul, de data aceasta, la şedinţa extraordinară de luni a Consiliul Local au fost prezenţi in corpore, iar controversatele proiecte de hotărâre, ce au provocat scandal la ultimele şedinţe, au trecut acum ca prin brânză, fiind aprobate, aproape toate, în unanimitate.

 

Primul proiect a constat, practic, într-un „cadou” făcut firmei Euromedia, care deţine panourile publicitare luminoase – city-lights - din staţiile de autobuse şi din alte puncte ale oraşului.

Firma respectivă plătea până acum Primăriei un anumit procent din fiecare contract de publicitate, dar până în anul 2004 a plătit şi câte 20 de euro/lună pentru fiecare panou amplasat pe spaţiul public, chiar dacă acestea nu erau ocupate, periodic, cu reclame.

 

În urmă cu cinci ani, firma Euromedia a solicitat prelungirea contractului, însă fără a mai plăti taxa lunară de 20 de euro, iar acum, motivând că s-au redus veniturile din cauza crizei economice, Euromedia a solicitat din nou Consiliului Local să anuleze această taxă de 20 euro/lună pentru panourile neocupate de reclame, oferind în schimb Primăriei, gratuit, două panouri pe care aceasta poate să amplaseze anunţuri de interes public.

 
Şmecheria e că oricum o parte a panourilor sunt goale pe perioade mai scurte sau mai îndelungate, astfel că firma Euromedia îşi permite fără nici o problemă să le pună la dispoziţia Primăriei şi nu pierde absolut nimic, în schimb este scutită de plata acelor sume care ar fi intrat în bugetul local. 

 

Un alt punct „delicat” pe ordinea de zi a şedinţei a fost proiectul de hotărâre cu privire la retragerea dreptului de proprietate al societăţii Orizont SA asupra unui teren din Grădina Romei, pe care se află vechea Uzină de Apă a oraşului şi pe care Primăria intenţionează să construiască o grădiniţă.

 

Dreptul de proprietate asupra terenului respectiv a fost moştenit de Orizont SA de la fosta societate de transport public judeţean de pe vremea comunismului şi chiar dacă, practic, firma Orizont nu a avut niciodată posibilitatea să uzeze de acest drept de administrare, teoretic acesta îi aparţinea.

 

Proiectul respectiv de hotărâre a creat tensiuni mai ales între consilierii locali UDMR-işti, care doreau să grăbească formalităţile privind transferul dreptului de administrare, pentru a prinde finanţarea europeană în vederea construirii grădiniţei, şi cei de la PD-L, care susţineau interesele patronului societăţii Orizont SA, colegul lor de partid. Până la urmă, proiectul a fost votat de majoritatea consilierilor, iar PDL-iştii s-au abţinut elegant, în condiţiile în care au pierdut şi sprijinul „aliaţilor” PSD-işti.

 

În final, n-a mai fost nici o problemă cu aprobarea unui proiect de hotărâre ce prevedea alipirea unor terenuri la zona de agrement Someş, unde are interese un alt PDL-ist, consilierii votând în unanimitate proiectul, consfinţind, astfel, „pacea şi buna înţelegere” ce domnesc acum în forul de conducere al oraşului. Oare până când?

Tags: consiliu local  sedinta  pace  
1559 vizite
Distribuie pe