Locale Altele
Joi, 11 August 2022
Joi, 11 Aug 2022
Români contra unguri în Consiliul Local Satu Mare, pe tema parcării subterane pentru jmekeri din Centrul Vechi
Florin Răchitan  - Vineri, 17 Iunie 2022

Titlul articolului este exagerat și poate fi considerat tendențios, de aceea trebuie să explicăm că e vorba de votul dat în ședința de vineri a Consiliului Local Satu Mare de către partidele considerate a fi ”românești” pe de o parte (chiar dacă acestea au, în buna tradiție sătmăreană, și consilieri de alte naționalități), respectiv UDMR, pe de altă parte, la cel mai discutat punct de pe ordinea de zi, proiectul de hotarâre cu privire la construirea unei parcări subterane în Centrul Vechi, despre care am mai scris.

De fapt, este vorba despre o anexă la proiectul care a fost aprobat deja la ședința anterioară, în care votul s-a dat tot pe linia de demarcație etnică, prefigurând un raport de putere pe criterii etnice în Consiliul Local Satu Mare, care numai bun nu poate fi într-o democrație sănătoasă.

Anexa votată în ședința de vineri s-a referit la valoarea redevenței pe care ar urma s-o plătească firma câștigătoare a licitației pentru concesionarea suprafeței din Piața Libertății, de vis-a-vis de Hotelul Dacia, pe care ar urma să construiască o parcare subterană, în condițiile în care Primăria Satu Mare ”amenință” de mai mulți ani cu închiderea circulației rutiere și ”reabilitarea” Centrului Vechi, care, în mod convenabil, este amânată până spre următorul an electoral.

Din dezvăluirile liderilor principalelor partide politice care tocmai se află în negocieri intense pentru a replica la nivel local coaliția guvernamentală PSD+PNL+UDMR reiese destul de clar că licitația pentru construirea parcării subterane de jmekeri din Centrul Vechi al municipiului Satu Mare este ”cu dedicație”, astfel că nu va trebui să ne mirăm foarte tare când Primăria va anunța numele firmei ce urmează s-o câștige și care, după toate pariurile de pe Superbet, se pare că va fi Manevi Zrt, adică firma înființată de Guvernul de la Budapesta special pentru a pune mâna pe ”imobile de patrimoniu” din Transilvania, printre care se numără și Hotelul Dacia, în care au făcut în ultimii ani investiții foarte ”valoroase”, constând într-o prelată mare și frumoasă trasă pe fațada clădirii, să nu se vadă gradul de degradare în care a ajuns de când cu ”investiția strategică”.

Inspirați, probabil, din ”succesul” pe care l-au avut cu ultimele două contracte de concesiune, respectiv vânzare, orchestrate tot de ei din avutul public al sătmărenilor (ne referim, desigur, la ștrandul municipal și Hotelul Dacia), grofii au băgat pe ordinea de zi a ședinței de azi a Consiliului Local un proiect toxic în care se prevede o redevență anuală între 2% și 4% din venitul brut realizat din exploatarea investiției concesionate pe 49 de ani, la care se adaugă, ca prin minune, 12 luni (repetăm, 12!) pentru proiectarea și execuția efectivă a construirii parcării subterane din Piața Libertății. Dacă asta nu e mânărie, atunci nu știm ce e! ;))

Consilierul PSD Ciprian Crăciun, săracul, a avut o propunere alternativă de majorare a valorii redevenței până la 20% din venitul brut realizat în fiecare an de către firma maghiară pe spinarea sătmărenilor, dar când grofii au majoritate politică în Consiliul Local, bazată pur și simplu pe votul etnic, și mai sunt ajutați și de vreo slugă, atunci e un pic mai greu ca orice altă propunere să fie băgată în seamă.

La fel au pățit și liberalii, care au readus în discuție un proiect mai vechi, cu care s-au lăudat chiar grofii în campaniile electorale precedente, care ar fi presupus achiziția unui teren pe strada Mihail Kogâlniceanu, în spatele Hotelului Aurora, unde s-ar putea construi o parcare etajată cu o capacitate de peste 300 de locuri (adică triplu față de parcarea subterană planificată în Piața Libertății) și care, astfel, ar deservi un număr mai mare de sătmăreni, după modelul celei realizate recent la Oradea, nu doar pe clienții hotelurilor și teraselor din Centrul Vechi.

”Dintre toate propunerile de pana acum, consideram ca prin realizarea unei parcari de dimensiuni mari s-ar rezolva aceasta problema intr-un timp rezonabil. Constructia unei parcari supraetajate nu e una complexa si credem ca se poate realiza foarte repede.

Nu in ultimul rand, consideram oportuna realizarea de locuri de parcare sub parcul central din Piata Libertatii si in Parcul Iuliu Maniu de catre Primaria Municipiului Satu Mare, cu fonduri nerambursabile sau fonduri de la bugetul de stat.

Credem ca un dialog mai larg cu cetatenii, cu operatorii economici care isi desfasoara activitatea in centrul istoric este absolut necesar. Avem cel putin 4 mari operatori hotelieri, avem zeci de operatori de servicii, care consideram ca trebuie consultati inainte. Acest lucru se poate face saptamana viitoare, iar executivul e cel care poate aduna pe toti cei interesati de acest lucru, prin organizarea unei consultari cu toti cei afectati intr-un fel sau altul de proiectul de realizare a acestor parcari publice” – se arată în comunicatul de presă transmis de PNL Satu Mare după ședința Consiliului Local.

Până una-alta, negocierile care tocmai se desfășoară pentru schimbarea unuia dintre viceprimari și-au arătat rezultatele, în sensul că, de data aceasta, unul dintre cei doi viceprimari liberali ”a revenit la gânduri mai bune” și a votat împreună cu colegii săi din partidul care l-a propulsat în această funcție, la fel cum au votat și colegii săi din celelalte două partide ”românești", PSD și USR, prefigurându-se, astfel, din ce în ce mai concret o așa-numită ”alianță românească” pentru alegerile din 2024, chiar dacă până atunci ”va mai curge multă apă pe Someș în jos”.

Tot pariurile de pe Superbet au evidențiat numele singurului viceprimar liberal care a votat contra tuturor, făcând pe plac stăpânilor săi până la capăt. Din fericire, nu pentru mult timp de acum înainte!

În final, trebuie precizat că, în cel mai pur stil democratic, deși partidele ”românești” au votat degeaba împotriva proiectului inițiat de primarul municipiului Satu Mare, au lăsat deschisă discuția cu privire la rezolvarea în cele mai bune condiții a realizării de parcări publice în centrul orașului și nu numai, după cum reiese tot din comunicatul transmis de PNL Satu Mare.

6161 vizite
Distribuie pe