Locale Altele
Duminica, 9 Mai 2021
Dum, 9 Mai 2021
Controale la duty-free-urile din Halmeu. Cam degeaba.
Florin Răchitan  - Miercuri, 14 Octombrie 2009

Nu mai puţin de 14 comisari ai Gărzii Financiare au descins miercuri dimineaţa concomitent la toate cele şapte magazine duty-free din Punctul de Trecere a Frontierei de la Halmeu.

 

Acţiunea de control şi monitorizare a început sub coordonarea comisarului-şef adjunct al Gărzii Financiare din România, Gabriel Cărbunaru, iar la ea participă şi comisari din Maramureş.

 

Comisarul-şef al Gărzii Financiare Satu Mare, Ioan Şipoş, şi adjunctul său, Scholtz Bela, au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că toate magazinele duty-free din vămi vor fi monitorizate în permanenţă, inclusiv pe timpul nopţii, pentru a reduce fenomenul traficului de ţigări vândute fără taxe vamale şi introduse în ţară în mod fraudulos.

 

Comisarii iau la puricat toate actele societăţilor comerciale care administrează magazine duty-free şi au dreptul să legitimeze chiar şi clienţii care cumpără din aceste magazine.

 

Ioan Şipoş a recunoscut că efectele acestei acţiuni de control şi monitorizare sunt limitate, deoarece traficanţii de ţigări au dezvoltat o reţea internaţională de contrabandă prin care li se pierde urma.

 

Sistemul funcţionează în felul următor: ştiind că pe rolele-martor ale caselor de marcat din magazinele duty-free sunt înregistrate datele de identificare ale cumpărătorilor, traficanţii tocmesc cetăţeni ucraineni care să-şi dicteze datele proprii de identificare în momentul achiziţiei de mărfuri, astfel că tranzacţia pare cât se poate de legală, iar cetăţenii ucraineni nu pot fi traşi la răspundere pentru vreo ilegalitate. Felul cum ajung, până la urmă, ţigările în România şi nu în Ucraina, e o altă poveste, pentru care pot fi traşi la răspundere, eventual, vameşii.

 

Oricum, monitorizarea magazinelor duty-free va continua până ce conducerea Comisariatului Naţional al Gărzii Financiare îşi va retrage oamenii de pe teren, acţiunea fiind utilă măcar pentru a-şi face o imagine despre amploarea contrabandei ce se face prin aceste magazine şi pentru a identifica persoanele implicate, chiar dacă, deocamdată, mulţi traficanţi vor scăpa nepedepsiţi.

Tags: duty-free  control  halmeu  
1677 vizite
Distribuie pe