Locale Altele
Marti, 21 Mai 2024
Marti, 21 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Grofii și-au mai luat una în plex! O tânără avocată sătmăreancă a obținut în instanță anularea supraimpozitării clădirilor din Centrul Vechi
Florin Răchitan  - Joi, 5 Octombrie 2023

Am anunțat în primăvară că Tribunalul Satu Mare a anulat decizia de impunere prin care Direcția de Impozite și Taxe Locale, aflată în subordinea Primăriei Satu Mare, a încasat impozitele majorate cu 500% pentru o parte a clădirilor situate în zona centrală.

Este vorba despre o Hotărâre de Consiliu Local din 2017, actualizată cu o altă Hotărâre din 2021, cu niște criterii ”ciudate” în baza cărora o comisie de specialitate a decis supraimpozitarea unora dintre clădirile centrale, pe motiv că ar fi ”neîngrijite”, în timp ce au găsit toate chichițele posibile din lume să nu aplice aceleași criterii în cazul noilor patroni de peste graniță ai fostului Hotel Dacia, care zace deja de decenii în paragină în buricul Sătmarului, iar acum se fac niște lucrări care ”să scoată ochii” fraierilor în anul electoral.

Obișnuiți fiind cu stilul discreționar și haotic în care au luat asemenea decizii (vezi cel mai recent exemplu cu avizele lipsă pentru noul pod de peste Someș la care lucrările sunt blocate din această cauză ”pe perioadă nedeterminată”) grofilor nici nu le-a trecut prin gând că se va găsi cineva care să le conteste în instanță deciziile.

Dar s-a găsit cineva, în persoana tinerei avocate Diana Antonia Chincea, care reprezintă mai mulți proprietari de imobile din zona centrală a Sătmarului, revoltați de discriminarea crasă și condițiile inacceptabile cu care sunt hărțuiți de mai mulți ani de zile chiar de administrația publică a orașului în care locuiesc.

În primăvară, tânăra avocată a obținut în primă instanță, la Tribunalul Satu Mare, anularea deciziei de impunere prin care clienții ei au fost taxați anterior de Primăria Satu Mare. Fără să învețe nimic din lecția asta, Primăria Satu Mare, care aducem aminte că are un întreg birou cu juriști plătiți cu salarii nesimțite de la bugetul local și are obiceiul să și angajeze în asemenea cazuri avocați plățiți cu sume și mai mari din banii noștri, ai tuturor, a atacat prima sențință la Curtea de Apel Oradea. Cam cu același profesionism ca și în cazul podului de peste Someș :))))

Diana Antonia Chincea tocmai a anunțat că dosarul a fost soluționat la Curtea de Apel Oradea, care a respins recursul formulat de Municipiul Satu Mare - Direcția de Impozite și Taxe Locale și a stabilit în mod definitiv că decizia de impunere este nulă. A menținut dispoziția de restituire a sumelor deja achitate cu titlu de impozit majorat și a obligat Municipiul Satu Mare la plata cheltuielilor de judecată.

Nu mai există nicio cale de atac împotriva deciziei Curții de Apel Oradea.

În același timp, avocata menționează că litigiul privește strict decizia de impunere emisă pe numele clienților ei, nu hotărârea de consiliu aplicabilă la nivelul întregului municipiu, fiindcă în legislația românească precedentul juridic nu este o practică obligatorie, cum vedem în filmele americane. Asta, însă, nu-i împiedică pe alți potențiali clienți să o caute dacă se simt neîndreptățiți de deciziile arbitrare ale grofilor care conduc acum municipiul Satu Mare ;))

De asemenea, ea face precizarea că prezenta postare are rol pur informativ juridic și că nici ea nici clienții ei nu doresc să fie asociați cu nicio dispută politică existentă pe această temă.

31670 vizite
Distribuie pe
mircea
Bine face primaria!Sa suprataxeze hidosenia cladirilor!Vrei sa fii proprietar,intretine propriul patrimoniu de nu mars la gara!Ce sa mai vorbim ca multi fosti proprietari si urmasii acestora au fost despagubiti in aur dupa alipirea Transilvaniei la Romania de Statul Roman iar dupa '89 au revendicat si obtinut gratis imobilele!Cum se zice:si cu aia in teaca feminina si cu sufletu-n rsi!
2023-10-09 12:40:24