Locale Altele
Sambata, 29 Ianuarie 2022
Sam, 29 Ian 2022
Prea multe incendii şi intervenţii SMURD
Sergiu Lenghel  - Joi, 17 Decembrie 2009

Personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” Satu Mare a avut în acest an peste 2.000 de intervenţii, medicii şi asistenţii de la SMURD având cel mai mult de lucru, în condiţiile în care numărul solicitărilor a crescut îngrijorător.

 

Dacă în 2008 au fost solicitate doar în 245 de cazuri, în acest an echipajele SMURD au intervenit în peste 1.400 cazuri de urgenţă, asistând 1.249 adulţi şi 151 copii.

 

Numărul total al intervenţiilor ISU a crescut de aproape patru ori, de la 517 în anul 2008 la 2.039 în anul 2009, adică şase pe zi, în medie.

Dintre acestea, incendii au fost 232, aproape jumătate fiind cauzate de arderile necontrolate ale vegetaţiei de câmp, numărul acestora fiind de zece ori mai mare faţă de anul precedent.

 

Bilanţul prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de comandantul ISU "Someş" Satu Mare, colonelul Iulian Burz, a fost precedat de o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la care a participat prefectul Radu Giurcă, subprefectul Firu Mocan şi primarul Iuliu Ilyes.
 

 

Comandantul ISU „Someş” a declarat că există o slabă preocupare în pregătirea şi desfăşurarea activităţilor Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, ceea ce poate avea efecte negative în cazul în care s-ar produce calamităţi.

 

"S-a constatat şi exploatarea insuficientă a posibilităţilor de accesare a proiectelor pentru atragerea de fonduri spre comunităţile locale în scopul îmbunătăţirii gestionării situaţiilor de urgenţă" - a adăugat colonelul Iulian Burz.

 

Prefectul Radu Giurcă a semnalat faptul că unele autospeciale sunt vechi de 40 de ani, dar a acuzat şi infrastructura slabă pe care o are judeţul, motiv pentru care nu de puţine ori pompierii ajung cu întârziere la faţa locului. Acesta s-a arătat îngrijorat şi de situaţia existentă în zona Oaşului, unde se construiesc tot felul de case şi vile amplasate în locuri greu accesibile cu autospecialele pompierilor.
 

 

La începutul anului viitor, oraşul Negreşti-Oaş va avea o substaţie SMURD, iar în ceea ce priveşte unitatea de la Satu Mare, aceasta va avea în curând o modernă sală de sport în incintă. "În fiecare lună, toţi angajaţii facem chetă şi strângem câte 10 lei de la fiecare" - a spus şeful ISU.

 

La conferinţa de presă a mai participat şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, căpitan Aurel Ulici, care a precizat că ordinul de numire în funcţia de prim-adjunct al inspectorului-şef de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Someş" Satu Mare va sosi în cursul săptămânii viitoare. Atunci va fi instalat oficial pe acest post colonelul Dan Gheorghe, care a trecut recent de un concurs desfăşurat la Bucureşti.

Tags: bilant  pompieri  isu  
1859 vizite
Distribuie pe