Locale Altele
Sambata, 20 Aprilie 2024
Sam, 20 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Satu Mare – Zutphen: 40 de ani
Florin Răchitan  - Luni, 4 Ianuarie 2010

Oficialităţile locale din Satu Mare şi oraşul înfrăţit Zutphen din Olanda au început Noul An „împreună”, prin intermediul tehnicii moderne care a permis organizarea în premieră a unei videoconferinţe în cadrul căreia s-au salutat unii pe alţii şi au ciocnit online câte-o cupă de şampanie.

 

Această întâlnire virtuală a fost organizată pentru a marca începutul anului aniversar în care sătmărenii şi olandezii din Zutphen sărbătoresc patru decenii de la iniţierea relaţiilor de înfrăţire între cele două oraşe.

 

La Satu Mare, în faţa camerei web au stat primarul Iuliu Ilyes şi cei doi viceprimari, Adrian Albu şi Kereskenyi Gabor, iar cuvântul de introducere a fost rostit de Nicoleta Laşan, responsabilă cu coordonarea relaţiilor cu Zutphen în cadrul Primăriei Satu Mare, în timp ce la Zutphen au intrat „în direct” primarul Arnold Gerritsen, preşedintele Curţii de Justiţie, gazda evenimentului, Antonius van Oijen, precum şi mai mulţi directori de instituţii şi consilieri locali, la fel ca la Satu Mare.

 

După ce s-au salutat reciproc, cei doi primari au vorbit pe scurt despre istoria relaţiei de înfrăţire dintre Satu Mare şi Zutphen, rememorând primele momente, imediat după inundaţiile din 1970, când o mână de voluntari olandezi au adus ajutoare în oraşul de pe Someş, punând astfel bazele unei prietenii care a supravieţuit tuturor îngrădirilor impuse de regimul comunist de la noi şi care s-a reînnodat după Revoluţie.

 

„Suntem mândri că am reuşit să transformăm această relaţie, care iniţial a însemnat doar primirea de ajutoare din partea olandezilor, într-o cooperare între oficialităţi, dar şi între artişti, sportivi, elevi, profesori şi cetăţeni simpli, cu acţiuni organizate în comun, în beneficiul ambelor comunităţi” – a declarat primarul Iuliu Ilyes.

 

„Mă bucur să văd prin camera web că soarele străluceşte acum asupra ambelor oraşe şi sper că acest moment va marca începutul altor 40 de ani de prietenie între noi” – a spus primarul Arnold Gerritsen din Zutphen.

 

După discursurile oficiale, participanţii la videoconferinţă au ciocnit câte-o cupă cu şampanie şi şi-au urat unii altora „An Nou Fericit”.


 

Seria manifestărilor ce marchează împlinirea a 40 de ani de înfrăţire între oraşele noastre va continua la sfârşitul lunii mai cu diverse evenimente culturale organizate la Satu Mare şi la care va participa şi o delegaţie numeroasă din Zutphen, vizita acestora urmând să fie întoarsă de o delegaţie oficială a Sătmarului care va participa la Zilele Oraşului Zutphen, la sfârşitul lunii august.

Tags: videoconferinta  zutphen  infratire  aniversare  
1860 vizite
Distribuie pe