Locale Altele
Joi, 30 Mai 2024
Joi, 30 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Teoretic, scade contrabanda cu ţigări
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 6 Ianuarie 2010

Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu Mare a organizat marţi o şedinţă de analiză a activităţii pe anul 2009, la care au participat prefectul Radu Giurcă, reprezentantul Consiliului Judeţean, Octavian Lazin, precum şi şefii instituţiilor subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor.

 

Din partea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a fost prezent comisarul Bogdan Budeanu, director împuternicit al Direcţiei de Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere.

Acesta a luat parte şi la conferinţa de presă desfăşurată după şedinţa de analiză, alături de şeful IJPF Satu Mare, comisarul Vasile Maxim, respectiv adjunctul său, comisarul Tiberiu Giurea.

 

Potrivit bilanţului, cantitatea de ţigări confiscată de frontierişti a scăzut drastic comparativ cu anul 2008, atunci când au fost reţinute de la contrabandişti 1,3 milioane pachete de ţigări. În cele 24 de cazuri de contrabandă constatate anul trecut, au fost confiscate peste 260.000 pachete de ţigări de către poliţiştii de frontieră, valoarea acestora depăşind 1 milion de lei.

 

La acestea se mai adaugă alte peste 61.000 de pachete de ţigări în valoare de aproximativ 250.000 lei, confiscate de către Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale şi Garda Financiară, fiind reţinute 82 de autovehicule până la plata amenzii.

 

Ţigările vândute la negru în pieţele sătmărene există în continuare, iar şefii de la IJPF spun că ei nu au obligaţia de a verifica magazinele duty-free de la graniţa cu Ucraina, această responsabilitate având-o organele vamale.

 

„Se cumpără ţigări din aceste magazine, fără a mai intra în Ucraina, astfel se trece doar de un singur filtru, cel românesc" - a spus comisarul Vasile Maxim. Cele mai „traficate” mărci de ţigări anul trecut au fost Viceroy, Chesterfield şi Ronson.

Câştigurile sunt însemnate, în condiţiile în care un cartuş de ţigări de la duty-free costă doar 1,85 euro, iar mai apoi acestea sunt vândute cu 5-6 lei pachetul sau 50-60 lei cartuşul de ţigări în pieţe.

 

În urma efectuării unor investigaţii, lucrători ai Biroului de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere al IJPF Satu Mare au participat anul trecut la 43 de percheziţii domiciliare ce fac obiectul unor lucrări penale pentru infracţiuni de contrabandă. Cele mai multe cazuri de contrabandă au fost înregistrate în zona de competenţă a sectoarelor P.F. Halmeu, Negreşti-Oaş şi Tarna Mare.

 

În ceea ce priveşte migraţia ilegală, numărul persoanelor implicate în cazuri de treceri şi tentative de trecere ilegală a frontierei a fost de 154, mai redus decât în anul 2008, când au fost 225 de persoane.

 

 

Tags: bilant  politie  frontiera  
2949 vizite
Distribuie pe