Locale Altele
Marti, 15 Iunie 2021
Marti, 15 Iun 2021
Pregătiri pentru aderarea la Spaţiul Schengen
Biroul de presă al Prefecturii  - Miercuri, 6 Ianuarie 2010

Prefectul Radu Giurcă a dezbatut miercuri, împreună cu şefii de la Poliţia de Frontieră, stadiul masurilor luate, precum si masurile ce se impun a fi luate pe viitor pentru realizarea tuturor obiectivelor necesare aderarii tarii noastre la spatiul Schengen. 

 

Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Satu Mare a fost reprezentat de catre comisarul sef Vasile Maxim, sef al IJPF Satu Mare, si comisar sef Bud Gavril – adjunct sef in cadrul inspectoratului.

 

Conform celor discutate, judetul Satu Mare are 92,5 km de frontiera cu Ucraina, suprafata care trebuie curatata, defrisata, nivelata, arata si intretinuta in permanenta conform cerintelor, pana la data aderarii de catre tara noastra.

 

Potrivit comisarului sef Vasile Maxim, in luna martie a acestui an, o misiune de evaluare a frontierelor terestre se va afla in judetul nostru cu scopul de a analiza sectorul Politiei de Frontiera Halmeu, atat in ceea ce  priveste infrastructura, cat si dotarea si pregatirea profesionala a cadrelor, managementul resurselor umane si al telecomunicatiilor.

 

Pana in acest moment, acest sector este pregatit in proportie de 80-85%, insa lipsa fondurilor a dus la stoparea unor lucrări.

 

Prefectul Radu Giurca a inventariat problemele ridicate in cadrul acestei discutii de catre reprezentantii IJPF : lipsa fondurilor pentru finalizarea lucrarilor la sectorul Halmeu si pentru inceperea pana la definitivare a lucrarilor pe toata suprafata zonei de frontiera cu Ucraina, precum si lipsa avizului de mediu pentru a putea desfasura lucrari de intretinere a frontierei in zona raului Tur si a ariei protejate din zona.          

 

In urma celor discutate, prefectul Radu Giurca a stabilit ca in cursul saptamanii viitoare cele doua institutii să inainteze ministerelor de resort o lucrare documentata prin intermediul careia sa faca cunoscute problemele intampinate si sa solicite fonduri pentru finalizarea acestor lucrari,  urmand ca in perioada urmatoare prefectul sa supravegheze indeplinirea de catre judetul nostru a  tuturor cerintelor, pentru aderarea in conditii optime la spatiul Schengen.

 

Aceasta aderare va aduce un numar semnificativ de avantaje pentru cetatenii romani prin masurile pe care statele Schengen le-au adoptat pana in prezent : eliminarea controalelor la frontierele interne si stabilirea unui set de reguli pentru trecerea frontierelor externe: introducerea unor reguli referitoare la supravegherea si urmarirea transfrontaliera pentru fortele de politie din statele Schengen; intarirea cooperarii judiciare prin intermediul unui sistem rapid de extradare si implementare a deciziilor judecatoresti si crearea Sistemului Informatic Schengen.

Tags: frontiera  schengen  aderare  
2013 vizite
Distribuie pe