Legea prevede obligaţia consilierilor locali, aleşi de sătmăreni, să depună în fiecare an, la Primărie, rapoarte despre propria lor activitate. Oare de ce nu ne mirăm că pe aleşii sătmărenilor îi doare în cot de această prevedere legală? Cu o singură excepţie notabilă.
Ia să vedem ce zice legea:
Art. 52 alin 4 din Legea nr. 215/2001/R/A administratiei publice locale : “ Fiecare consilier, precum si viceprimarul, sunt obligati sa prezinte un raport anual de activitate, care va fi facut public prin grija secretariatului.”
precum si
Art. 50 alin3 din Legea 393/2004/A privind statutul alesilor locali : “Comisiile de specialitate sunt obligate sa prezinte consiliului un raport anual de activitate, care va fi facut public prin grija secretarului comunei sau orasului, respectiv a secretarului general al judetului sau al municipiului Bucuresti”.
Clar? Pentru marea majoritate a consilierilor locali se pare că aceste articole de lege nu sunt foarte clare. În mandatul trecut au mai fost unii consilieri care s-au sinchisit, totuşi, să-şi depună rapoartele de activitate, aşa cum se poate citi pe site-ul Primăriei, însă doar veteranul Consiliului Local, Nits Janos, a avut grijă să facă acest lucru în fiecare an.
În noul mandat, început în 2008, un singur consilier local, PDL-istul Sorin Ghilea, a respectat legea în acest sens. Raportul lui de activitate pe anul 2009 a fost depus săptămâna trecută la Registratura Primăriei şi poate fi citit pe site-ul acestei instituţii.
Din raport reiese că, deşi se află la primul mandat în calitate de consilier local, Sorin Ghilea a fost unul dintre cei mai activi aleşi ai sătmărenilor, având nu mai puţin de 53 de interpelări şi exprimări de poziţie, fiind şi co-iniţiator la două proiecte de hotărâre importante: regulamentul de salubrizare al municipiului Satu Mare şi propunerea pentru desemnarea unui sponsor oficial al Zilelor Oraşului, pentru a reduce cheltuielile din banii publici.
De-altfel, ideea gospodăririi responsabile şi eficiente a banilor publici se regăseşte în multe dintre propunerile sale făcute în cursul anului, unele însuşite şi aprobate în plen, altele respinse din cauza votului politic, ce se practică din plin în Consiliul Local Satu Mare.
O propunere recentă făcută de Sorin Ghilea viza eficientizarea Serviciului Administraţiei Domeniului Public prin diminuarea cheltuielilor cu salarii şi stimulente la o această instituţie bugetară considerată a fi supradimensionată. A criticat starea proastă a drumurilor şi calitatea proastă a lucrărilor, precum şi lipsa de reacţie a Primăriei la unele situaţii flagrante, cum a fost, de exemplu, starea impracticabilă a drumului de intrare în oraş, pe porţiunea dintre Hotel Melody şi Micro 17.
Un alt proiect de hotărâre pe care l-a susţinut a fost cel referitor la introducerea de urgenţă a sistemului de colectare selectivă a deşeurilor, prin care se puteau reduce cheltuielile de salubrizare a oraşului, prin valorificarea materialelor reciclabile. A protestat în plen împotriva blocării proiectului prin vot politic.
Consilierul local a semnalat administratorului public (lucrări neterminate în carosabil gropi săpate pentru intervenţii la reţele şi neacoperite timp de trei luni) , probleme de iluminat public şi de lipsa de eficienţă a unor investiţii.
A intervenit atunci când i-au fost semnalate întârzieri în transferul unor bani către mai multe şcoli din judeţ, aceste întârzieri punând în dificultate conducerile instituţiilor de învăţământ. De asemenea, a atras atenţia asupra faptului că autorităţile locale răspund, frecvent, cu întârziere la solicitările în scris ale cetăţenilor sau firmelor.
Sorin Ghilea a fost unul dintre consilierii care s-au opus vehement propunerii de prelungire a contractului de salubrizare a oraşului prin concesiune, fără licitaţie publică şi doar în baza unor presupuse investiţii pe care le-ar face Florisal în perioada următoare, fără o fundamentare economică temeinică şi corectă. De-altfel, acest proiect de hotărâre a şi fost respins în plen.
Pe lângă activitatea din Consiliul Local, Sorin Ghilea a participat la numeroase acţiuni organizate de şcoli şi alte instituţii publice, dar şi ONG-uri sau asociaţii sportive. A sprijinit Asociaţia Judeţeană a Pensionarilor în găsirea unui sediu şi dotarea acestuia şi a fost în control prin pieţe, împreună cu primarul şi alţi colegi consilieri.
A participat la dezbateri publice pe teme de urbanism, servicii, taxe şi impozite şi salubrizare, îndrumându-i pe cetăţenii care i-au solicitat sprijin spre serviciile competente din administraţia locală. Urmăreşte în permanenţă rubrica „Sugestii şi reclamaţii” de pe pagina de Internet a Primăriei şi oferă audienţe alegătorilor în fiecare zi de marţi, de la ora 17, la sediul PD-L din Piaţa Libertăţii.
Şi pe lângă toate astea, îşi găseşte timp să întocmească şi să publice raportul anual de activitate, pentru a respecta legea, ceea ce poate suna ciudat pentru alţi consilieri.