Locale Altele
Sambata, 28 Ianuarie 2023
Sam, 28 Ian 2023
Buget sărac, da’ nu-i stres
Florin Răchitan  - Miercuri, 17 Februarie 2010

„A fost cel mai greu buget pe care l-am întocmit de când sunt primar” – a declarat Iuliu Ilyes, miercuri, în conferinţa de presă în cadrul căreia a prezentat proiectul de buget al municipiului Satu Mare pe anul 2010, care va fi propus dezbaterii în Consiliul Local.

 

Potrivit datelor prezentate de primar, administraţia locală va trebui să se descurce în acest an cu aproape 187 milioane de lei, cu 4% mai puţin faţă de suma avută la dispoziţie anul trecut.

 

Din această sumă, veniturile proprii se situează cam la acelaşi nivel ca anul trecut, dar se întrevăd probleme cu sumele primite de la bugetul de stat, care, în acest moment, reprezintă doar 80% din ce s-a primit în 2009.

 

Diferenţa va fi resimţită mai ales în domeniul învăţământului, unde fondul de salarii al cadrelor didactice a scăzut simţitor în urma măsurilor de reorganizare a şcolilor, dar şi bugetarii angajaţi în instituţiile administraţiei publice locale vor trebui să se mulţumească doar cu nişte salarii mai degrabă modeste, fără sporuri şi premii.

 

O situaţie mai dramatică se înregistrează în cazul însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi, aceştia primind de la Guvern doar jumătate din salariile lor, diferenţa urmând să fie plătită, probabil, de Primărie.

 

În acest an se vor face economii drastice în finanţarea diferitelor activităţi culturale şi se va renunţa şi la anumite investiţii de infrastructură, cum ar fi amenajarea unor noi locuri de joacă pentru copii. Singurele investiţii pentru care s-au pus bani deoparte sunt proiectele europene care necesită co-finanţare de la bugetul local.

 

Totuşi, în urma obţinerii unor condiţii mai avantajoase de creditare, Primăria va avea la dispoziţie în acest an aproape şase milioane de euro, bani proveniţi de la băncile Unicredit şi Dexia, din care se vor finaliza unele lucrări majore de infrastructură, începute deja în cursul anului trecut, dar vor fi demarate şi alte lucrări.

 

Astfel, se vor termina lucrările de reabilitare a drumului spre Păuleşti, la fel ca şi pe străzile Dorobanţilor, Căprioarei şi Fabricii. De asemenea, se va plăti studiul de fezabilitate pentru realizarea celui de-al treilea pod rutier peste Someş. Totodată, vor începe lucrările de reabilitare ale străzii Mihai Viteazul şi ale străzii Prahovei, de la Crinul până la biserica reformată, inclusiv Aleea Ravensburg, care trece prin faţa Spitalului Judeţean. În acelaşi timp, vor începe lucrările pe drumul spre Sătmărel şi în zona străzii Poligonului, unde vor fi construite noile blocuri ANL, dar va începe şi reabilitarea clădirii Colegiului Naţional „Ioan Slavici” şi a digurilor de pe malul Someşului.

 

În sfârşit, primarul a venit cu o propunere care trezeşte o rază de speranţă în sufletele părinţilor care au copii la şcolile condamnate la „comasare”. Susţinând ideea că o asemenea reformă a sistemului educaţional nu se poate face de azi pe mâine, Iuliu Ilyes a anunţat că Primăria este dispusă să suporte în continuare, timp de doi sau trei ani, cheltuielile de întreţinere ale şcolilor ameninţate cu desfiinţarea.

 

„Nu este normal să despărţim nişte copii de clasa a II-a, care abia au apucat să formeze o comunitate şi abia s-au obişnuit cu învăţătoarea, iar acum să ne apucăm să-i împrăştiem pe la alte şcoli. O asemenea reformă trebuie să se facă în timp şi trebuie să le lăsăm elevilor posibilitatea să termine câte un ciclu şcolar în mediul în care s-au obişnuit. De aceea, noi suntem dispuşi să suportăm cheltuielile de întreţinere ale şcolilor până ce aceste clase se vor desfiinţa în mod natural, iar copiii vor putea fi mutaţi fără probleme la alte şcoli” – a afirmat primarul Iuliu Ilyes.

 

Mingea este acum în terenul Inspectoratului Şcolar Judeţean, care ar trebui să facă lobby ca Guvernul să asigure în continuare salariile profesorilor din şcolile condamnate la desfiinţare, deoarece Primăria nu are fonduri pentru aşa ceva şi nici legea nu-i permite să plătească salariile cadrelor didactice.  

Tags: buget  criza  primarie  
1993 vizite
Distribuie pe