Locale Altele
Vineri, 1 Noiembrie 2024
Vin, 1 Nov 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cinci intervenţii pe zi pentru pompieri şi paramedici
Sergiu Lenghel  - Marti, 13 Aprilie 2010

Pompierii şi paramedicii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” Satu Mare au avut nu mai puţin de 432 de intervenţii în primele trei luni ale anului, adică aproape 5 cazuri pe zi, în medie.

Situaţia operativă pe primul trimestru al anului 2010 a fost prezentată marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către şeful ISU "Someş" Satu Mare, colonelul Iulian Burz şi purtătorul de cuvânt, căpitan Aurel Ulici.

 

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul intervenţiilor a scăzut cu aproape un sfert, de la 537 la 432, în timp ce numărul incendiilor a rămas acelaşi, adică 40.

 

De la începutul anului, Secţia de Pompieri din Carei a intervenit în 69 de situaţii de urgenţă, în timp ce Staţia de Pompieri Negreşti-Oaş a fost solicitată în 9 cazuri. Pentru Garda de Intervenţie Tăşnad şi cea la la Turţ, aceste trei luni au fost mai liniştite, având doar 6, respectiv 2 intervenţii.

 

Cei de la SMURD au avut cele mai multe solicitări, având în primul trimestru al anului 330 de cazuri de urgenţă asistate. Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau 445 de intervenţii SMURD, se constată o scădere a acestora.

 

În perioada amintită au fost salvate bunuri în valoare de peste 6,5 milioane lei, iar valoarea pagubelor se ridică la peste 470.000 lei. De asemenea, în cadrul intervenţiilor SMURD au fost asistate un număr de 345 de persoane, din care 316 adulţi şi 29 de copii.

 

Din păcate, de la începutul anului s-au înregistrat şi 8 decese, cazuri în care cei de la ISU n-au mai putut să facă nimic.

Victimele şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere, unul a fost găsit înecat în canalul colector de la Mărtineşti, altul a făcut stop-cardiorespirator, o femeie din Decebal a fost scoasă moartă din fântână, iar alte două persoane au sfârşit înecate în Someş.

 

Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit şi ele în două cazuri, un incendiu, respectiv o ardere necontrolată de vegetaţie uscată, şeful ISU nominalizând localităţile Livada, Ardud, Petreşti, Sanislău, Turulung, Tarna Mare şi Călineşti-Oaş ca fiind cele mai bune din judeţ, în acest domeniu.

 

Colonelul Iulian Burz a declarat că principala problemă cu care se confruntă unitatea pe care o conduce o reprezintă parcul auto învechit. "S-ar impune o revizie capitală. Autospecialele ar fi trebuit scoase demult din funcţiune, deoarece timpul lor de exploatare este depăşit. Normele Uniunii Europene spun că trebuie folosite 10 ani, iar noi le avem de 30 de ani. Mai e şi infrastructura, dar nu doar la noi în judeţ există problema asta. O simţim cu toţii când conducem pe drum" - afirmă Burz.

 

Acesta a mai spus că se aşteaptă achiziţionarea de la Ministerul Sănătăţii a maşinilor SMURD pentru baza de la Negreşti-Oaş, urmând ca cei de acolo să poată transporta victimele şi la spitalul din Baia Mare.

 

În curând va fi amenajată şi sala de sport din incinta unităţii de la Satu Mare, iar în premieră, ISU va putea să se folosească în acţiunile sale de un ciobănesc german specializat în acţiuni de căutare-salvare.

"Căţeaua Mepa are un an şi am primit-o de la Şcoala de dresaj din Sibiu. Va pleca patru luni acolo pentru nişte cursuri. A costat 2.700 lei şi acum face 3.500 lei, poate peste câţiva ani ne luăm o autospecială din banii luaţi pe el"
- glumeşte şeful ISU.

1698 vizite
Distribuie pe