Locale Altele
Duminica, 2 Octombrie 2022
Dum, 2 Oct 2022
Sala de căsătorii a Primăriei, inundată
Sergiu Lenghel  - Marti, 8 Iunie 2010

Subsolul Primăriei Satu Mare este inundat la fiecare ploaie mai serioasă. Sala în care are loc oficierea cununiilor de către ofiţerul de stare civilă s-a umplut de apă la sfârşitul săptămânii trecute.
 


Tinerii care au fost programaţi sâmbătă la starea civilă au fost nevoiţi să spună "Da" pe holul de la parterul Primăriei.

 

Problema cu care se confruntă municipalitatea nu este de ieri sau alaltăieri, astfel de inundaţii având loc în mod frecvent, mai ales după câteva zile ploioase, aşa cum s-a petrecut şi în cursul săptămânii trecute.
 


"A plouat două zile şi două nopţi la rând. Sala se află la vreo patru metri sub nivelul solului şi odată ce se acumulează apă, se înfiltrează prin pereţi. Eu cred că intră pe la baza sălii. Pardoseala se îmbibă cu apă şi ne ia câteva zile să o evacuăm" -
susţine Vasile Faur, şeful Biroului Administrativ din cadrul Primăriei.

 

În opinia acestuia, singura soluţie pentru a se evita astfel de incidente ar fi ca pământul din curte să fie săpat până la nivelul sălii de cununie, însă acest lucru ar necesita o investiţie prea mare şi probabil nu se va realiza niciodată. "Mai bine s-ar găsi un spaţiu pentru o altă casă de căsătorii. Am vorbit şi cu cei care au lucrat la clădire şi ne-au spus că infiltraţiile se produc prin zid. Nu avem ce face. O să-i chem şi pe cei de la Apaserv să mai cureţe canalul de scurgere, poate o să mai reţină ceva apă" - adaugă Faur.

 

Responsabil cu pompa de apă este şi portarul Primăriei. Acesta ne-a declarat că mai coboară uneori pentru a porni pompa, după care se pun în funcţiune aparatele de aer condiţionat pentru a se usca podeaua.


 

În acest an a mai avut loc o inundaţie în sala de stare civilă, însă nu s-a comparat cu cea care s-a produs în urmă cu patru ani. Directorul executiv al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanei, Ionel Torja, îşi aminteşte cum a ajuns apa la un metru, producând şi pagube materiale însemnate la vremea respectivă. "Toată aparatura s-a stricat atunci. Combină, staţie de amplificare, absolut tot. A plouat cu găleata, iar apa a intrat prin garajul de sub Palatul Administrativ, după ce a rupt uşile" - afirmă Torja.

 

Marţi dimineaţa, efectul inundaţiei încă se resimţea în sala de la subsolul Primăriei. S-a lucrat cu un mop, o mătură şi găleata, după ce pompa de apă a fost oprită, iar acum se aşteaptă ca spaţiul respectiv să poată găzdui din nou oficierea de căsătorii.

 

"Mâine - miercuri n.r. - avem o căsătorie la ora 14.30, dar se va rezolva totul până atunci. Sâmbăta trecută am avut surpriza să constat că nici pe holul Primăriei nu e rău, mai ales că în spate au avut acel peisaj amenajat de verdeaţă, iar cei care au filmat au spus că le-a plăcut. Dar unii nu vor decât acolo jos, unde obişnuim să facem starea civilă" - mărturiseşte Ionel Torja, care asigură că în această sâmbătă cuplurile înscrise pentru starea civilă vor avea spaţiul de la subsol la dispoziţie.


 

Infiltraţiile de apă din ultimele zile au readus în prim plan situaţia unei noi locaţii pentru o Casă de Nunţi. Ar fi soluţia cea mai plauzibilă în momentul de faţă şi ar rezolva şi o altă problemă a SPCLEP.

"Noi suntem împărţiţi în două locuri. Pe strada Petofi, cu buletinele, şi aici, lângă Primărie. Dincolo e şi mai complicată situaţia, din cauza lipsei de spaţiu. Odată ne-am apucat să zugrăvim pereţii, pentru că unii angajaţi s-au îmbolnăvit din cauza condiţiilor de acolo, igrasie şi multe altele"
- menţionează şeful SPCLEP, care ar vedea ca posibilă locaţie o fostă centrală termică ce ar urma să fie reabilitată pentru activităţile lor. Însă promisiuni au fost multe, iar şanse sunt tot mai puţine...

1626 vizite
Distribuie pe