Locale Altele
Marti, 19 Octombrie 2021
Marti, 19 Oct 2021
Aşa arată acum hotelul Dacia
Sergiu Lenghel  - Vineri, 25 Iunie 2010

Clădirea - monument istoric din centrul vechi al Sătmarului care a iscat controverse în rândul opiniei publice, ajungându-se până la organizarea de proteste, va redeveni ceea ce a fost în urmă cu mulţi ani. Lucrările de renovare la hotelul Dacia continuă, după ce în urmă cu două zile s-a anunţat că placa de beton din Pasajul Ştefan Ruha va fi demolată.

Reprezentanţii presei locale au fost invitaţi joi, pentru prima oară, în interiorul hotelului, de către directorul SC Dacia SA, Radu Hossu, la vizita din clădirea care arată acum ca un şantier alăturându-se şi viceprimarul Kereskenyi Gabor.

Construit în stil Secesion, hotelul Dacia este una dintre cele mai frumoase clădiri ridicate în acest stil în Transilvania. Ridicată pe locul vechii primării a oraşului, proiectul construcţiei a fost premiat la un concurs de arhitectuctură de la Viena.

Radu Hossu a ţinut să precizeze că elementele arhitecturale din interiorul clădirii, respectiv cele de pe faţadă nu vor fi modificate, fiind păstrate până şi foiţele din aur de 14 karate lipite pe decoraţiunile pereţilor. Firma sătmăreană Euras, cea care a reabilitat Turnul Pompierilor şi fosta Baie Comunală, se va ocupa de partea arhitecturală a clădirii, în timp ce muncitorii societăţii Beny-Alex vor face "munca brută".

Hotelul, care va deveni unul de patru stele, va avea şi două lifturi, 86 de camere, din care şase vor fi de tip "prezidenţial". Potrivit celor declarate de Radu Hossu, holul de la intrarea în hotel va cuprinde partea de recepţie, precum şi o cafenea de lux, iar pe timp de vară aceasta se va extinde până pe trotuar, geamurile imense acoperite în prezent cu afişe urmând să fie înlocuite cu uşi glisante.
 

Locaţia restaurantului va fi aceeaşi ca şi înainte de reabilitare, iar ca o noutate, deasupra acestuia se va amenaja o cafenea destinată doar clienţilor cazaţi în hotel, intrarea făcându-se direct de la camerele aflate la etaj. Subsolul hotelului adăposteşte un spaţiu cu o capacitate de aproape 300 de locuri, unde se vor ţine diverse seminarii, dezbateri şi întâlniri între oamenii de afaceri, cu intrare din Pasajul Ştefan Ruha.
 

Tot la subsol va funcţiona şi Crama Dacia, în locul în care se afla fostul bar "Chicago". Chiar dacă la ora actuală pereţii distruşi din interiorul clădirii ne fac să tânjim după ce a fost odată hotelul Dacia, Radu Hossu ne asigură că peste doi ani se vor finaliza lucrările de reabilitare, costurile investiţiei ajungând până la aproape zece milioane de euro.

Cât despre demolarea planşeului din pasaj, acesta speră că în cel mult o lună-două să înceapă lucrările de demolare, nu de alta, dar autorizaţia de construcţie de la Primărie a costat 80.000 euro.

4289 vizite
Distribuie pe