Locale Altele
Vineri, 20 Mai 2022
Vin, 20 Mai 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mutări de şcoli cu scandal
Sergiu Lenghel, Florin Răchitan  - Joi, 29 Iulie 2010

Mutarea unor instituţii de învăţământ în diferite clădiri aflate în proprietatea Primăriei Satu Mare şi care au fost eliberate în urma comasării şcolilor a băgat zâzanie între consilierii locali la şedinţa de joi. „Propunerile” venite în scris din partea Prefecturii, cu zece minute înainte de începerea şedinţei, au turnat gaz peste foc.

 

În proiectul de hotărâre supus dezbaterii consilierilor locali se prevedea ca în clădirea în care a funcţionat până nu demult Şcoala Generală „Dariu Pop” din Micro 16 să fie mutate Grupul Şcolar de Industrie Alimentară şi Grupul Şcolar de Construcţii Maşini „Unio”.

 

De asemenea, în locul fostei Şcoli Generale nr. 7 „George Coşbuc” de pe Bulevardul Lucian Blaga ar urma să se mute, provizoriu – până la construirea unui sediu propriu, filiala sătmăreană a Universităţii Tehnice din Cluj. La fel, în clădirea care a adăpostit până acum Şcoala Generală nr. 13 de pe Drumul Botizului, ar urma să se mute Poliţia Comunitară, care în prezent ocupă două apartamente la parterul unui bloc din Micro 16.

 

Aceste mutări au fost negociate de conducerea Primăriei cu cei vizaţi încă de la începutul anului şi a existat un acord de principiu din partea tuturor părţilor implicate. În urmă cu două zile, însă, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a ridicat anumite obiecţii cu privire la aceste mutări, iar cu zece minute înainte de începerea şedinţei… surpriză: Prefectura a trimis o adresă Consiliului Local prin care solicita amânarea dezbaterii acestui punct de pe ordinea de zi.

 

Acest act a trezit reacţii vehemente atât din partea primarului Iuliu Ilyes, cât şi din partea viceprimarului Kereskenyi Gabor, care a catalogat acest demers ca fiind o „metodă sovietică” de limitare a autonomiei administraţiei publice locale de către Guvern.


 

Susţinătorii cei mai înfocaţi ai propunerii prefectului au fost, aşa cum era de aşteptat, consilierii PD-L, care, până la urmă, au acceptat o variantă de compromis care presupunea doar mutarea Grupului Şcolar de Industrie Alimentară în locul fostei Şcoli Generale „Dariu Pop” din Micro 16, urmând ca Grupul Şcolar „Unio” să preia locul eliberat astfel de Grupul Şcolar de Industrie Alimentară. Prin această mutare, se vor economisi aproape 90.000 de euro anual, cât plătea chirie până acum Primăria Episcopiei Romano-Catolice pentru clădirea situată în zona centrală a oraşului.

 

Totuşi, consilierii PD-L au rezistat până la capăt în problema Şcolii Generale nr.13 de pe Botizului, ei nefiind de acord cu mutarea Poliţiei Comunitare în această clădire. Opoziţia lor s-a concretizat prin abţinere de la vot, dar acest gest nu a fost de ajuns pentru ca proiectul de hotărâre să fie blocat, deoarece toţi ceilalţi consilieri locali, de la toate partidele, au votat pentru.

 

Teoretic, din toamnă, Poliţia Comunitară ar trebui să funcţioneze pe Botizului, Grupul Şcolar de Industrie Alimentară în Micro 16, Universitatea Tehnică pe Lucian Blaga, iar Grupul Şcolar „Unio” pe Cuza Vodă. Nu ne-ar mira, însă, dacă în următoarele zile Prefectura ar ataca în contencios administrativ această Hotărâre de Consiliu Local, mai ales că unele voci din PD-L susţin că ar fi nevoie şi de avizul din partea Inspectoratului Şcolar.

2345 vizite
Distribuie pe