Locale Altele
Vineri, 20 Mai 2022
Vin, 20 Mai 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Încercare de limitare a vânzării de etnobotanice
Florin Răchitan  - Marti, 25 Ianuarie 2011

Grupul de consilieri locali ai PSD propune un proiect de hotărâre, ce urmează fie dezbătut în şedinţa de joi, prin care se încearcă restrângerea activităţii „magazinelor de vise” şi, implicit, limitarea vânzării substanţelor cunoscute sub denumirea generică de „etnobotanice” pe teritoriul municipiului Satu Mare.

 

Fiind conştienţi de faptul că luptă cu morile de vânt, deoarece comercianţii reuşesc mereu să trişeze autorităţile, punând în vânzare substanţe diferite de cele aflate pe lista etnobotanicelor interzise, dar cu proprietăţi similare, consilierii locali PSD au decis să schimbe puţin tactica, după ce membrii Organizaţiei de Tineret a partidului au pichetat la începutul lunii decembrie 2010, fără rezultate spectaculoase, singurul „magazin de vise” care mai funcţionează în oraş, pe strada Mihai Viteazul.

 

De data aceasta au înaintat un proiect de hotărâre prin care Consiliul Local ar urma să interzică distribuirea oricăror substanţe şi preparate stupefiante, halucinogene, euforice sau psihotrope, indiferent dacă sunt sau nu pe lista celor interzise, pe o rază de doi kilometri în jurul instituţiilor de învăţământ sau pe o rază de 500 de metri în jurul staţiilor mijloacelor de transport în comun (inclusiv gări şi autogări), a bibliotecilor sau parcurilor.

 

Desigur, iniţiatorii proiectului de hotărâre sunt conştienţi de faptul această măsură nu va pune capăt definitiv comercializării etnobotanicelor, dar, cel puţin pe moment, va pune în dificultate patronul singurului magazin de acest fel din oraş, care va trebui să se mute din vecinătatea Şcolii generale „Grigore Moisil” şi îi va fi mai dificil să găsească o nouă locaţie în care să funcţioneze legal.

 

Conform proiectului de hotărâre, poliţiştii locali ar urma să verifice dacă patronul magazinului se supune sau nu noilor prevederi, nerespectarea acestora urmând să fie sancţionată cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 2.5000 de lei. Săvârşirea în mod repetat a faptelor ce constituie contravenţie atrage după sine, pe lângă aplicarea măsurii contravenţionale, şi anularea autorizaţiei de funcţionare.

 

Concomitent aplicării sancţiunii agentul constatator va dispune, dupa caz, sesizarea organelor competente în vederea derulării procedurii de confiscare şi distrugere a produselor ce fac obiectul contravenţiei, conform prevederilor legale în vigoare.

 

În cazul  în care faptele comise întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni vor fi sesizate organele de urmărire penală.

1177 vizite
Distribuie pe