Locale Altele
Miercuri, 12 Mai 2021
Mie, 12 Mai 2021
Finanţele sătmărene, pe locul II la nivel naţional, la încasări
Florin Răchitan  - Joi, 3 Februarie 2011

Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, Dan Maier, s-a declarat mulţumit joi, în cadrul unei conferinţe de presă de rezultatele obţinute în cursul anului 2010 în încasarea taxelor, impozitelor şi arieratelor, eficienţa activităţii în acest domeniu plasând Finanţele sătmărene pe locul II într-un top naţional la sfârşitul lunii ianuarie 2011.

 

Din cei 24 de indicatori de performanţă cu care îşi măsoară finanţiştii eficienţa, ei au realizat 16, iar alţi patru au fost realizaţi la nivel mediu, având rezultate mai slabe însă la alţi patru indicatori.

 

În 2010 s-a înregistrat şi o uşoară creştere a banilor încasaţi de la contribuabili împreună cu Direcţia de Accize şi Operaţiuni Vamale – 978,2 milioane de lei faţă de 948,8 milioane de lei în anul 2009.

De asemenea, au scăzut şi sumele cheltuite pentru fiecare milion de lei încasat, ceea ce indică o eficienţă crescută. Totuşi, faţă de sumele declarate de contribuabili pentru anul 2010, gradul de încasare s-a situat doar la 90,28%, la acest capitol înregistrându-se o uşoară scădere şi faţă de anul anterior.

 

Un aspect cu care se mândreşte Dan Maier este scăderea semnificativă a arieratelor, adică a sumelor datorate de agenţii economici către bugetul de stat. Dacă acestea depăşeau 214 milioane de lei la începutul anului 2010, până la sfârşitul anului nivelul lor a ajuns la 141 milioane de lei, iar ţelul finanţiştilor este scăderea acestora la sub 100 milioane de lei până în luna martie.

 

Numărul contestaţiilor depuse de contribuabili la Finanţe a crescut de zece ori faţă de anul 2009, Dan Maier explicând această creştere uriaşă prin înmulţirea cazurilor de contestare a taxei de poluare auto. Totuşi, marea majoritate a acestor contestaţii au fost respinse.

 

O situaţie interesantă se constată analizând cifrele din execuţia bugetară a Consiliului Judeţean, a primăriilor şi altor instituţii publice finanţate din fonduri bugetare. Se pare că din totalul de peste 653 milioane de lei pe care le-au avut la dispoziţie administraţiile publice locale în anul 2010, doar în jur de 103,5 milioane au fost venituri proprii, restul fiind sume defalcate din TVA, cote şi sume din impozitul pe venit, subvenţii de la bugetul de stat şi sume primite de la Uniunea Europeană.

713 vizite
Distribuie pe