Locale Altele
Sambata, 8 Mai 2021
Sam, 8 Mai 2021
Soluţie revoluţionară pentru repararea gropilor din asfalt
Florin Răchitan  - Joi, 17 Februarie 2011

Firma Calorset din Carei a prezentat joi în faţa autorităţilor locale, a reprezentanţilor firmelor de construcţii drumuri şi a ziariştilor sătmăreni un utilaj-minune care pare să aibă potenţial pentru rezolvarea celei mai enervante probleme a şoferilor români: gropile din drumuri.
 

 

Dimneaţa a avut loc prezentarea teoretică în sala de şedinţe a Consiliului Local, eveniment la care au fost prezenţi, printre alţii, şi primarul Iuliu Ilyes, viceprimarul Adrian Albu şi consilierul local PDL-ist Sorin Ghilea.
 

 

Directorul firmei Calorset, Marcel Mureşan, şi managerul de proiect Gabriel Ghişan au prezentat câteva detalii tehnice caracteristice utilajului catalogat ca fiind o invenţie ce adaptează o tehnologie utilizată deja de mulţi ani în SUA şi în Vestul Europei, la costuri mult mai mici. Este vorba despre tehnica încălzirii asfaltului cu raze infraroşii, ceea ce face posibilă chiar reciclarea asfaltului din porţiunile degradate ale drumurilor şi repararea pe loc, într-un timp scurt, a gropilor.
 

 

Prin această tehnologie, stratul vechi de asfalt „fuzionează” cu cel nou, iar covorul asfaltic devine etanş în zona reparată, ceea ce asigură, practic, o valabilitate nelimitată pentru reparaţiile executate pe străzi chiar şi în timpul iernii.


 

A urmat apoi demonstraţia practică, executată pe strada Aurel Vlaicu, în faţa intrării în Complexul Comercial „Rachel”, unde se căsca până joi dimineaţa o ditamai groapă în asfalt.
 

 

Muncitorii de la Calorset au pus în funcţiune utilajul, au încălzit cu raze infraroşii până la topire asfaltul degradat din jurul gropii, au mai adăugat asfalt proaspăt, apoi au compactat şi au nivelat noul strat de asfalt pentru a se integra perfect în suprafaţa drumului.
 

 

Întreaga operaţiune a durat o jumătate de oră, dar directorul Marcel Mureşan a dat asigurări că în timpul verii, datorită temperaturilor mai ridicate, intervenţia nu durează mai mult de 20 de minute.
 

 

Astfel, există posibilitatea să se pună capăt practicii „asfaltării din sac” sau altor metode foarte „profesioniste” ale firmelor care „repară” astfel gropile formate pe străzile din Satu Mare mai ales în timpul iernii.


 

„Ne interesează această nouă tehnologie, chiar dacă suntem conştienţi de faptul că mai sunt de pus la punct multe detalii. Dacă cei care produc utilajul vor putea să ne facă o ofertă acceptabilă de preţ, atunci nu văd nici un impediment în începerea unei colaborări din care ar avea de câştigat toţi şoferii care înjură acum calitatea lucrărilor făcute de drumari. Urmează să mai discutăm despre acest subiect, dar eu personal sunt încântat de ce am văzut la demonstraţia practică de azi” – a declarat primarul Iuliu Ilyes.
4520 vizite
Distribuie pe