Locale Altele
Luni, 20 Mai 2024
Luni, 20 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ministrul Borbely a dat undă verde pentru extinderea reţelei de apă
Florin Răchitan  - Vineri, 1 Aprilie 2011

Nu mai puţin de 100 milioane de euro vor fi acordaţi judeţului Satu Mare, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată. Proiectul a fost semnat joi de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, în timpul vizitei sale la Satu Mare.


 

De această finanţare vor beneficia câteva localităţi membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI pentru servicii în sectorul de apă şi apă uzată din judeţ: Satu Mare, Carei, Negreşti-Oaş, Tăşnad, Ardud, Foieni, Livada, Căpleni, Odoreu, Lazuri, Păuleşti şi Botiz.
  

Lucrările vor consta în extinderea şi reabilitarea resurselor de apă potabilă subterană sau de suprafaţă, a puţurilor de adâncime, a staţiilor de tratare, pompare şi a rezervoarelor, precum şi a reţelelor de distribuţie, inclusiv contorizarea. De asemenea, se prevede reabilitarea şi extinderea reţelelor de canalizare, modernizarea staţiilor de epurare existente şi construirea unor staţii noi.


 

Responsabilitatea implementării acestui proiect revine societăţii Apaserv SA, care administrează reţelele de apă şi canalizare din localităţile amintite. Se pare că lucrările vor începe în toamna acestui an, preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, dând asigurări că toate documentaţiile sunt pregătite.

 

Semnarea documentelor pentru prin care se dă, practic, undă verde proiectului a avut loc joi la amiază, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, în prezenţa conducerii judeţului, după ce, anterior, ministrul Borbely s-a întâlnit şi cu primarii din judeţ, pentru a le asculta problemele şi pentru a-i informa în legătură cu programele naţionale din domeniul Mediului.
 

 

El le-a reamintit edililor despre reluarea în acest an a programului „Rabla” inclusiv pentru instituţii publice , a împăduririlor pentru care s-a alocat un buget dublu faţă de anul trecut, a programului de apărare împotriva inundaţiilor, care are, de asemenea, un buget suplimentat, precum şi a programului „Casa Verde” prin care pot să solicite fonduri nerambursabile pentru instalarea centralelor termice atât persoanele fizice, cât şi cele juridice.


 

În legătură cu acest aspect, Borbely Laszlo a subliniat faptul că din judeţul Satu Mare au fost depuse dosare pentru centrale termice doar din partea unui număr de şase primării, şase parohii şi o unitate de jandarmi, remarcând, ironic, faptul că ceilalţi primari probabil nu doresc să candideze pentru un nou mandat la alegerile de anul viitor, de vreme ce nu se înghesuie să obţină ceva nici măcar gratis pentru comunităţile pe care le administrează.


 

După momentele vizitei din Satu Mare, ministrul Mediului s-a deplasat la Doba pentru a verifica stadiul în care se află lucrările de amenajare a gropii ecologice de deşeuri a judeţului, apoi a participat, la Carei, la inaugurarea sediului proaspăt renovat al Liceului Teoretic din localitate.


1664 vizite
Distribuie pe