Locale Altele
Vineri, 25 Iunie 2021
Vin, 25 Iun 2021
Jandarmii sătmăreni au stemă proprie
Jandarmeria Satu Mare  - Miercuri, 20 Iulie 2011

În urma demersurilor făcute la Comisia de heraldică a Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a îndeplinirii tuturor condiţiilor legale, a fost aprobat Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare.

 

Acesta păstrează în compoziţie elemente din stema Ministerului Administraţiei şi Internelor, după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.

 

Pe pieptul acvilei, un alt scut de dimensiuni mai mici, tăiat în furcă:

 

1 pe albastru, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru;

2 pe roşu, un ciorchine de strugure de aur, cu trei frunze verzi;

3 pe verde, un turn de argint, rostuit negru, cu şase creneluri, trei ferestre ajurate negru, dispuse 2:1, şi o poartă ajurată de aceeaşi culoare.

 

În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE).

 

În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN * SATU MARE.

 

Semnificaţia elementelor însumate:

a rombul - viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;

b litera J - sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;

c cununa din frunze de stejar - forţa, puterea, autoritatea veche;

d turnul şi strugurele - elemente preluate de la vechea stemă a judeţului Satu Mare, pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

 

Stema Jandarmeriei Satu Mare s-a făcut potrivit normelor stricte ale artei heraldice, cu păstrarea elementelor specifice zonei de responsabilitate a unităţii.

1465 vizite
Distribuie pe