Locale Altele
Joi, 6 Mai 2021
Joi, 6 Mai 2021
Au primit ceai fierbinte ca să renunţe la protest
Florin Răchitan  - Miercuri, 19 Octombrie 2011

Un flashmob de protest mai inedit a fost anulat miercuri la Colegiul Naţional „Kolcsey Ferenc”, după ce elevii au primit ceai fierbinte şi au renunţat la acţiunea prin care ar fi urmat să-şi exprime nemulţumirea faţă de frigul crunt din sălile de clasă. Flashmobul anulat a fost precedat de un scandal care a dezvăluit tensiunile până acum mocnite din interiorul comunităţii maghiare din Satu Mare.


 

După cum se ştie, elevii liceului maghiar au fost mutaţi în această toamnă în fosta clădire a Liceului Unio de pe strada Cuza Vodă, dar abia acum s-a trezit conducerea şcolii că instalaţia de încălzire este nefuncţională, iar copiii dârdâie de frig în sălile de clasă.

 

Cu toate că parlamentarii UDMR sătmăreni s-au mobilizat rapid şi au reuşit să obţină un ajutor de urgenţă de la Guvern în valoare de 900.000 de lei, din cauza procedurilor de licitaţie şi de realizare a lucrărilor, elevii pot să spere la căldură în clase cel mai devreme abia în luna ianuarie, dacă au noroc. Dacă nu, vor scrie cu mâinile înmănuşate toată iarna asta.

 

La iniţiativa unui site conceput special împotriva primarului Iuliu Ilyes, un grup de elevi de la Kolcsey au planificat pentru miercuri, la sfârşitul orelor de curs, un flashmob în faţa liceului, în cadrul căruia ar fi ridicat pancarte cu mesajul „Gyuszi şi Gabor, când ne daţi căldură”? Ei au vrut să meargă chiar mai departe şi să organizeze o acţiune de protest în faţa Primăriei Satu Mare.

 

În seara precedentă s-a iscat o polemică îndârjită la rubrica de comentarii a celui mai citit portal de ştiri în limba maghiară din Satu Mare între iniţiatorii protestului, susţinuţi de auto-declaratul candidat la Primărie, Boer Adam – de o parte – şi viceprimarul Kereskenyi Gabor, care şi-a găsit şi el susţinători – de cealaltă parte. Aceştia s-au acuzat reciproc de incompetenţă, respectiv de politizarea situaţiei în urma căreia au de suferit 800 de copii.


 

Toată presa maghiară s-a adunat miercuri la ora 14 la intrarea Colegiului Naţional „Kolcsey Ferenc”, aşteptând să vadă dacă elevii protestatari îşi vor pune în aplicare planurile. Unul dintre ei i-a informat însă pe ziarişti că protestul s-a anulat, deoarece au fost „şantajaţi” şi „ameninţaţi” de conducerea şcolii. Un aspect oarecum tragi-comic este că direcţiunea a oferit pentru prima dată, în pauza mare, câte-un pahar cu ceai fierbinte fiecărui elev.

 

În ceea ce priveşte modalitatea de încălzire a sălilor de clasă până la realizarea noii instalaţii, deocamdată s-au găsit soluţii provizorii şi improvizaţii, fiind puse în funcţiune mai multe aeroterme pentru a menţine în clădire o temperatură peste nivelul de îngheţ. Şcoala solicită ajutorul persoanelor sau firmelor dispuse să facă donaţii pentru a achiziţiona mai multe astfel de aeroterme.   

950 vizite
Distribuie pe