Locale Altele
Sambata, 22 Ianuarie 2022
Sam, 22 Ian 2022
Finanţele şi-au depăşit planul
Florin Răchitan  - Miercuri, 19 Octombrie 2011

Potrivit bilanţului prezentat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă de directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, Dan Maier, instituţia pe care o conduce şi-a realizat pe primele nouă luni ale anului planul de încasări la bugetul de stat în proporţie de 103,7%, DGFP Satu Mare situându-se din acest punct de vedere pe locul XI într-un clasament la nivel naţional.

 

E adevărat ca planul din acest an a fost mai mic decât cel de anul trecut, deoarece atunci Finanţele sătmărene au reuşit să încaseze doar 86,36% din ceea ce şi-au propus, deşi sumele sunt aproape identice: 654,6 milioane de lei până în septembrie 2011, respectiv 655 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului 2010.

 

Dan Maier explică această evoluţie a cifrelor prin faptul că anul trecut au avut de încasat mai multe arierate - adică datoriile agenţilor economici către stat - în valoare totală de 178,5 milioane de lei, suma aceasta reducându-se la puţin peste 151 milioane de lei la sfârşitul lui septembrie 2011.

 

În perioada analizată se constată o uşoară scădere a numărului de controale pe care le-au făcut inspectorii fiscali la persoane fizice care au efectuat diverse tranzacţii ce presupun şi obligaţia plăţii unor taxe către stat. Sumele astfel atrase la buget au scăzut însă drastic, de la 7 milioane de lei în primele nouă luni ale anului trecut la doar 3 milioane de lei în acest an. Directorul DGFP explică această scădere prin faptul că anul trecut au fost verificate majoritatea persoanelor fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare, deci şi cea mai mare parte a taxelor aferente au fost încasate anul trecut.

 

La persoane juridice, însă, situaţia se schimbă oarecum. La un număr mai mic de controale, Finanţele au atras mai mulţi bani la buget, peste 77 milioane de lei în acest an faţă de puţin peste 52 milioane anul trecut. De asemenea, la un număr mai mic de sesizări penale s-au constatat prejudicii de peste 51 milioane de lei, faţă de 21,7 milioane de lei în 2010, semn că în acest an s-au dat tunuri financiare mai mari.

 

Dan Maier a precizat că până acum au fost trimise 1.366 de notificări la agenţii economici care au datorii la stat mai mari de 10.000 de lei, iar de acum înainte urmează să se trimită notificări şi la firmele care au datorii mai mici, patronii acestora fiind invitaţi să profite de facilităţile fiscale oferite de Guvern până la sfârşitul anului: tăierea penalizărilor şi eşalonarea plăţii datoriilor.

935 vizite
Distribuie pe