Locale Altele
Joi, 21 Octombrie 2021
Joi, 21 Oct 2021
Statui « fără număr » + catarg de 60 de metri pentru drapel
Florin Răchitan  - Miercuri, 26 Octombrie 2011

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de joi apar proiectele de hotărâre privind amplasarea unor busturi ale lui Ştefan cel Mare şi revoluţionarul maghiar Rakoczi Ferenc în diferite locuri din municipiul Satu Mare şi se vor relua discuţiile despre un catarg uriaş pe care veteranii de război ar dori să arboreze drapelul naţional în zona Pieţei Romane.

 

Primarul Iuliu Ilyes a explicat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu are de gând să se opună proiectului privind amplasarea catargului cu o înălţime de 60 de metri în spaţiul ales de veteranii de război, dar a atras atenţia asupra problemelor tehnice şi a costurilor uriaşe pe care le presupune o asemenea investiţie.

 

« Ridicarea unui asemenea catarg ar costa în jur de 2 miliarde lei vechi, la care se adaugă preţul drapelului, ce ar trebui să fie unul uriaş şi realizat dintr-un material rezistent la intemperii. Oricum, drapelul ar trebui schimbat cam de două ori într-un an, ceea ce ar costa alte zeci de milioane de lei. Consider că nu este momentul acum să facem asemenea cheltuieli, dar dacă se va insista pe acest proiect, noi nu ne vom opune » - a declarat Iuliu Ilyes.

 

Se pare că aprobarea catargului este parte a unei înţelegeri între consilierii UDMR-işti şi cei români, fiecare tabără obţinând posibilitatea de a amplasa în diferite puncte ale oraşului busturi ale unor personalităţi istorice importante.

 

Astfel, în spatele Bisericii cu Lanţuri ar urma să fie ridicat un bust al revoluţionarului maghiar Rakoczi Ferenc, ceea ce înseamnă că românii au renunţat la amplasarea în acelaşi loc a unei statui ecvestre a lui Mihai Viteazu, proiect aflat de mai multă vreme în discuţie, dar pentru care nu s-au găsit fonduri suficiente.

 

În acelaşi timp, însă, Poliţia de Frontieră doreşte să amplaseze lângă sediul instituţiei un bust al lui Ştefan cel Mare, iar Asociaţia Cultural-Patriotică « Avram Iancu » va primi permisiunea de a amplasa un bust al Crăişorului Munţilor în scuarul de lângă magazinul Someşul, în locul unde a fost până anul trecut bustul lui Corneliu Coposu.

 

În cadrul aceleiaşi conferinţe, primarul Iuliu Ilyes a atras atenţia locuitorilor cartierului Micro 16 asupra destinaţiei noilor puncte de colectare selectivă a deşeurilor, rugându-i să nu mai arunce pet-uri în cutiile în care nu au fost amplasate încă noile containere de gunoi. Edilul-şef a precizat că noile containere urmează să fie amplasate în curând, iar până atunci cetăţenii pot să folosească vechile containere.

1616 vizite
Distribuie pe