Locale Altele
Miercuri, 20 Octombrie 2021
Mie, 20 Oct 2021
Super-buldozerul care dă bătăi de cap consilierilor judeţeni
Florin Răchitan  - Luni, 28 Noiembrie 2011

Un utilaj în valoare de 350.000 de euro de la depozitul ecologic din Doba i-a pus în încurcătură pe consilierii judeţeni, care au stat luni la cea mai lungă şedinţă din actualul mandat şi au avut nevoie şi de pauză de consultări în cadrul grupurilor politice pentru a clarifica modul în care se va face plata către antreprenor, consorţiului Unio-Geiger-Ecosoil.

 

Este vorba despre un super-buldozer de 32 de tone, admirat şi de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, în timpul vizitei sale la depozitul ecologic din Doba, dar pentru care se aşteaptă încă banii tocmai de la ministerul condus de Borbely.

 

Iniţial a fost vorba de achiziţionarea unui buldozer simplu, de capacitate mai mică, dar s-a optat apoi pentru această variantă, considerată de administratorul gropii de gunoi, Claudiu Ardelean, ca fiind mult mai eficientă.

Conform declaraţiilor sale, acest super-buldozer poate să taseze deşeurile într-o formă mult mai compactă, astfel că în celula nr.1 a depozitului ecologic ar încăpea o cantitate dublă de gunoi faţă de cât a fost prevăzut în proiect la început. Astfel ar creşte şi durata de utilizare a celulei nr. 1, de la 5 ani la 8 ani.

 

Utilajul a fost cumpărat din Finlanda de către antreprenorul care s-a ocupat de construirea şi dotarea întregului depozit ecologic de la Doba, dar de atunci nu şi-a primit banii. Conform contractului, 75% din sumă ar trebui asigurată de Ministerul Mediului şi 25% de Consiliul Judeţean.

 

Conducerea CJ are la dispoziţie banii necesari şi ar fi dispusă să plătească, însă, din cauza unor chichiţe din contract, nu putea efectua plata până nu vedea şi banii de la Ministerului Mediului. Bani pe care sunt slabe şanse să-i primească în viitorul apropiat, însă antreprenorul s-ar mulţumi deocamdată şi cu cei 25% de la Consiliul Judeţean, pentru a putea finaliza lucrările ce au mai rămas de executat în cadrul proiectului depozitului ecologic, fără de care nu poate recupera nici garanţia de 2 milioane de euro pe care a depus-o la începutul lucrărilor.

 

În timp ce conducerea Consiliului Judeţean susţinea necesitatea plăţii celor 25%, iar vicepreşedintele Mircea Govor şi-a îndemnat chiar colegii să nu se înece la mal „ca nu spun cine”, membrii Comisiei Juridice a CJ au găsit obstacole formale în contract, ce făceau imposibilă efectuarea plăţii.

 

După îndelungi dezbateri, preşedintele Csehi Arpad a propus o pauză pentru consultări în cadrul fiecărui grup politic din Consiliul Judeţean, iar după întoarcerea în sală s-a ajuns la un compromis, adoptându-se un act adiţional la contractul încheiat cu antreprenorul Unio-Geiger-Ecosoil Joint Venture, prin care se va putea efectua plata celor 25% din suma totală fără să fie nevoie să se aştepte banii de la Ministerul Mediului.

1389 vizite
Distribuie pe