Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Săli de operaţie la standarde europene în Spitalul Judeţean
Florin Răchitan  - Miercuri, 25 Ianuarie 2012

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare a avut loc miercuri inaugurarea celor două săli de operaţie ultramoderne, amenajate datorită unei finanţări europene în cadrul unui parteneriat cu Spitalul „Jozsa Andras” din Nyiregyhaza – Ungaria. Unitatea spitalicească din Satu Mare a primit în acest scop aproape 900.000 de euro, din care au fost modernizate sălile de operaţie ale secţiei Chirurgie, dotate cu aparatură performantă.

 

La inaugurarea organizată de directorul Spitalului Judeţean, Adrian Marc, a participat toată conducerea judeţului şi oraşului, invitat de onoare fiind preşedintele Consiliului Judeţean Szabolcs-Szatmar-Bereg, Sesztak Oszkar, partenerul sătmărenilor în acest proiect de importanţă vitală pentru ambele judeţe de graniţă.
 

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Csehi Arpad, a declarat că această investiţie este menită să salveze vieţi să-i scutească de cheltuieli împovărătoare pe sătmărenii care erau nevoiţi până acum să apeleze la serviciile spitalelor din alte oraşe din ţară sau din străinătate pentru intervenţii chirurgicale complexe ce vor putea fi asigurate, de acum înainte, chiar în municipiul nostru. Csehi a declarat că investiţiile masive vor continua în sistemul de sănătate sătmărean, chiar în aceste zile fiind supuse aprobării mai multe proiecte importante în acest sens.

 

Vicepreşedintele Mircea Govor, şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu faptul că rezultatele încep să fie vizibile de când spitalele au trecut în subordinea Consiliului Judeţean şi a promis că următorul pas va fi să aducă mai mulţi specialişti care să completeze echipa de medici de la Spitalul Judeţean Satu Mare.

 

Aceeaşi idee a fost exprimată şi de prefectul Radu Giurcă, cel care s-a declarat mulţumit de faptul că descentralizarea sistemului de sănătate are rezultate pozitive la Satu Mare, apreciind că „inaugurările la care suntem invitaţi în această perioadă arată că cineva se ocupă serios de starea spitalelor din judeţ”.

 

La rândul său, primarul Iuliu Ilyes a promis că va continua să sprijine investiţiile din sistemul sanitar administrat de Consiliul Judeţean, după ce anul trecut a alocat 800.000 de lei pentru achiziţionarea unui aparat Roentgen nou şi performant.

 

Şeful Secţiei Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare, Alexandru Barabasi, a dat asigurări că această retehnologizare cum rar s-a văzut în ţară va avea ca rezultat creşterea calităţii serviciilor medicale oferite sătmărenilor.
 

 

După tăierea panglicii inaugurale de către preşedinţii celor două consilii judeţene partenere, expertul tehnic al proiectului, medicul Daniel Barta şi-a asumat rolul de gazdă şi i-a invitat pe cei prezenţi să facă un tur al sălilor de operaţie proaspăt modernizate, oferind explicaţii detaliate despre utilitatea aparaturii din dotare.

 

Printre cele mai importante dotări ale blocului operator se numără cele două săli de operaţie cu flux laminar şi presiune pozitivă la interior, astfel că orice posibilitate de contaminare a atmosferei din interior este exclusă, lămpi de operaţie „inteligente” dotate cu o cameră de filmat HD, astfel încât operaţia să poată fi urmărită de la distanţă, un sterilizator cu plasmă, aparate pentru laparoscopie cu imagini HD.

4049 vizite
Distribuie pe