Locale Altele
Joi, 6 Mai 2021
Joi, 6 Mai 2021
Pericol de inundaţii după topirea zăpezilor. Pompele nu funcţionează.
Florin Răchitan  - Joi, 9 Februarie 2012

Autorităţile au intrat în alertă după ce şi-au dat seama de pericolul pe care îl reprezintă topirea cantităţilor mari de zăpadă adunate în ultimele zile, în condiţiile în care staţiile de pompare din judeţul Satu Mare sunt scoase din funcţiune, în baza unei Ordonanţe de Guvern care condiţionează utilizarea acestora de plata unor taxe de 100 de lei / ha.

 

Prefectul Radu Giurcă a convocat joi dimineaţa, la sediul filialei din Satu Mare a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, o întâlnire cu toţi directorii de instituţii ce au atribuţii în organizarea Planului Operaţional pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Potrivit situaţiei prezentate de directorul ANIF, Zoltan Carol Pop, staţiile de pompare din judeţul Satu Mare nu mai sunt în stare de funcţiune, deoarece în baza unei Ordonanţe de Guvern şi a unei circulare interne a agenţiei se prevede achitarea de către proprietarii de terenuri agricole a unei taxe de 100 de lei pentru fiecare hectar drenat de surplusul de apă.

 

E lesne de imaginat că proprietarii de terenuri nu s-au înghesuit să plătească această taxă, astfel că staţiile de pompare - care ar trebui să preia surplusul de apă de pe terenuri şi să-l direcţioneze prin canale colectoare spre cursurile râurilor Someş, Tur şi Tisa – nu mai sunt racordate la reţeaua electrică şi riscă să fie ele însele inundate în cazul unei topiri rapide a zăpezilor.

 

„În situaţia actuală, regiuni întinse ale judeţului riscă să ajungă sub apă, deoarece noi avem nevoie de cel puţin zece zile să repunem pompele în funcţiune, însă nu ne putem atinge de ele până ce proprietarii de terenuri agricole nu plătesc taxa impusă de guvern” – a declarat directorul ANIF.

 

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” i-au cerut prefectului să intervină la guvern pentru a debloca situaţia, fiind necesară separarea funcţionării staţiilor de pompare de contractele economice dintre ANIF şi proprietarii de terenuri. Cei de la ISU au propus suportarea cheltuielilor de întreţinere a staţiilor de pompare din Fondul de Rezervă al Guvernului, măcar în asemenea perioade în care creşte riscul de inundaţii.

 

Prefectul Radu Giurcă a promis că va face demersurile necesare atât la nivelul conducerii centrale a ANIF, cât şi la cea a Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru a se găsi o soluţie rapidă.

1318 vizite
Distribuie pe