Locale Altele
Sambata, 20 Aprilie 2024
Sam, 20 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Judecătorii sătmăreni lucrează dublu faţă de colegii din ţară
Florin Răchitan  - Marti, 14 Februarie 2012

Un judecător de la oricare instanţă din judeţul Satu Mare a soluţionat, în medie, 1.160 de dosare în cursul anului trecut, ceea ce înseamnă dublu faţă de media de 600 de cazuri pe care le au colegii din alte judeţe. Acesta a fost unul dintre aspectele importante semnalate de conducerea Tribunalului Satu Mare la conferinţa de presă susţinută marţi pentru prezentarea bilanţului activităţii pe anul 2011.

 

La conferinţa de presă au participat preşedintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Grosoş Maxim, vicepreşedintele Nilda Preda Târnoveanu, preşedintele Secţiei a II-a Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal, Adriana Vîlcu, precum şi purtătorul de cuvânt Remus Nemeş.

 

Potrivit bilanţului prezentat, în cursul anului trecut instanţele judecătoreşti din judeţul Satu Mare au avut de soluţionat peste 52.000 de cauze, din care peste 16.000 le-au rămas în stoc din anul precedent, iar numărul total al cauzelor a fost cu aproape 8% mai mare decât în 2010.

 

Această situaţie s-a înregistrat în condiţiile în care doi judecători de la Judecătoria Negreşti-Oaş, unde sunt cele mai dificile cazuri pe rol, au fost mutaţi în judeţul Bihor. De-altfel lipsa de personal, mai ales al celui auxiliar, reprezintă cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent instanţele de judecată, nu mai puţin de 20 de posturi fiind libere, dar blocate din lipsă de finanţare.

 

Bugetul pe anul 2011 a fost doar jumătate din cel pe anul 2010 şi a reprezentat cam 30% din cel cu care au funcţionat instanţele de judecată în anul 2009.

 

Cei care au avut misiunea cea mai grea în aceste condiţii au fost judecătorii de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, care s-au ocupat de jumătate din dosarele trecute prin instanţele sătmărene.

În primele nouă luni ale anului trecut, de exemplu, la această secţie au fost înregistrate cele mai multe dosare de insolvenţă ale firmelor sătmărene din toată istoria postdecembristă, aproape 1.300, iar judecătorii se aşteaptă la un nou val de dosare de insolvenţă în luna martie, odată cu finalizarea actelor pe ultimul trimestru al anului trecut de către inspectorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice.

 

Un aspect cu care se mândreşte, totuşi, conducerea Tribunalului Satu Mare este faptul că judecătorii sătmăreni au fost deschizători de drumuri la nivel naţional în admiterea cererilor pentru restituirea taxei auto. În cursul anului trecut au fost admise 4.500 de astfel de dosare, iar alte peste 3.200 de cazuri au primit termene pentru acest an, chiar dacă Guvernul a suspendat între timp taxa auto.

 

„Realitatea este că statul restituie cam de 3-4 ori valoarea taxei de poluare, deoarece pe lângă suma ce reprezintă taxa propriu-zisă, statul trebuie să suporte şi cheltuielile de judecată, onorariile avocaţilor şi penalităţile de întârziere” – a subliniat preşedintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Maxim Grosoş.

2449 vizite
Distribuie pe