Locale Altele
Duminica, 29 Ianuarie 2023
Dum, 29 Ian 2023
La Satu Mare NU vor fi blocate roţile maşinilor parcate
Florin Răchitan  - Joi, 26 Aprilie 2012

În penultima lor şedinţă din acest mandat, consilierii locali sătmăreni au amânat joi proiectul de hotărâre cu privire la blocarea roţilor maşinilor care parchează în locurile special amenajate fără să plătească vreo taxă şi, prin această decizie, se pare că au pecetluit soarta Serviciului Public Siguranţa Traficului, care, potrivit declaraţiilor primarului Iuliu Ilyes, nu mai are din ce să plătească salariile propriilor angajaţi.

 

Acest punct de pe ordinea de zi a provocat dezbateri intense, chiar dacă toate comisiile de specialitate ale Consiliului Local se pronunţaseră deja pentru amânarea proiectului de hotărâre.

 

În luările sale de cuvânt, viceprimarul Kereskenyi Gabor şi-a exprimat nedumerirea cu privire la faptul că în toată Europa colectarea taxelor de parcare şi a amenzilor aferente este o activitate cât se poate de profitabilă, numai la Satu Mare a fost nevoie ca serviciul care se ocupă de aceasta să fie subvenţionat de la bugetul municipiului cu 8 miliarde lei vechi în cursul anului trecut.

 

De asemenea, viceprimarul a declarat că este incorectă practica prin care la Satu Mare sunt amendaţi doar şoferii care parchează în locuri amenajate fără să plătească taxa de parcare, în timp ce şoferii care-şi lasă maşinile aiurea, pe trotuare sau pe spaţii verzi, nu păţesc nimic.

 

În condiţiile în care primarul Iuliu Ilyes insista pe ideea că luarea unei decizii în această problemă nu suferă amânare deoarece Serviciul Public Siguranţa Traficului funcţionează deja „în avarie”, iar de luna viitoare riscă să se desfiinţeze, consilierii UDMR-işti Masculic Csaba şi Tiberiu Lang au replicat prin raţionamentul potrivit căruia rolul acestui serviciu nu este să-şi asigure autofinanţarea pentru a plăti 30 de salariaţi, ci acela de a pune ordine în sistemul de parcări din municipiul Satu Mare, iar în acest sens aşteaptă de mai bine de un an o strategie comună a tuturor autorităţilor cu atribuţii în domeniu, inclusiv Poliţia Locală şi Serviciul Rutier al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

 

Şeful Serviciului Public Siguranţa Rutieră, Adrian Neacşu, a recunoscut că există discriminări în aplicarea amenzilor, având în vedere faptul că, practic, în prezent doar şoferii maşinilor înmatriculate în Satu Mare pot fi obligaţi să-şi plătească amenzile, în timp ce străinii sau cei din alte judeţe scapă fără nici un fel de urmări.

 

În cursul anului trecut, controlorii serviciului au aplicat 10.000 de amenzi celor care nu au respectat regulamentul de parcare, dar numai 15% din bani au fost încasaţi direct de Serviciul Public Siguranţa Traficului, aceste sume constituind, practic, bugetul propriu din care nu se poate asigura în totalitate funcţionarea serviciului.

 

Introducerea sistemului de blocare a roţilor ar fi reprezentat ultima soluţie pentru a atrage sume mai mari la bugetul propriu, însă propunerea nu a beneficiat de sprijinul consilierilor, majoritatea covârşitoare a acestora votând pentru amânarea ei. Concret, asta înseamnă că proiectul de hotărâre nu va mai fi dezbătut de actualul Consiliu Local, acesta rămânând, eventual, în sarcina următorului consiliu, dacă va mai exista până atunci Serviciul Public Siguranţa Traficului.

1596 vizite
Distribuie pe