Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Campanie de vaccinare controversată pentru elevele din Satu Mare
Leontina Volosciuc  - Vineri, 21 Noiembrie 2008

Peste 2.000 de eleve de clasa a IV-a din judeţul Satu Mare vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin, începând de luni, 24 noiembrie, când debutează campania de vaccinare la nivel naţional.

Vaccinarea nu este obligatorie, însă părinţii care refuză administrarea, vor trebui să dea o declaraţie pe propria răspundere.

Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care se transmite pe cale sexulă prin infectare cu un virus, dar este o boală vindecabilă în proporţie de 100% dacă este depistată la timp. Cu toate acestea, la fiecare 18 minute o femeie moare în Europa din cauza maladiei, iar în lume, din două în două minute este înregistrat câte un deces din aceeaşi cauză.

Specialiştii consideră că vaccinul are eficienţă în prevenirea cancerului de col în proporţie de 98%, dacă este făcut de persoanele de sex feminin cu vârsta cuprinsă între  9-13 ani, înaintea primului contact sexual. Totuşi, în SUA şi în Europa au fost semnalate mai multe zeci de decese care pot fi puse în legătură cu complicaţiile apărute în urma administrării vaccinului.

România ocupă, de peste 30 de ani primul loc în Europa în privinţa deceselor cauzate de cancerul de col. Programul include şi teste gratuite pentru acest tip de cancer, adresate femeilor cu vârsta între 25 şi 64 de ani.

Tags: vaccin  cancer  col uterin  
1653 vizite
Distribuie pe