Locale Altele
Joi, 6 Octombrie 2022
Joi, 6 Oct 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
75 ani de aviaţie la Satu Mare
Florin Răchitan  - Vineri, 7 Decembrie 2012

Oficialităţile locale şi judeţene au participat vineri, în incinta Aeroportului Satu Mare, la o manifestare prin care au aniversat 75 de ani de la înfiinţarea primului aeroport şi, implicit, inaugurarea primelor zboruri civile regulate ce făceau legătura între oraşul nostru şi destinaţii din ţară şi din străinătate.
 

 

Cu această ocazie, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, senatorul Valer Marian şi directorul Aeroportului Satu Mare, Nicolae Fechete, au dezvelit o placă aniversară.

 

Primul aeroport din Satu Mare a fost înfiinţat în 1936, prin Decret Regal, pe actualul amplasament al Aeroclubului Samus, însă un an mai târziu s-a inaugurat un aeroport modern, iar cu acel prilej a fost organizat şi un mare miting aviatic, încasările de la eveniment fiind utilizate pentru construirea aerogării locale.

 

Exceptând o pauză de 9 ani în prima perioadă a regimului comunist, pe aeroportul sătmărean au operat zboruri zilnice de pasageri, marfă sau poştale, iar în 1975 a fost inaugurată noua pistă betonată, prilej pentru modernizarea completă a aeroportului după standardele vremii.

 

În 1996 aeroportul sătmărean a devenit internaţional, primind curse regulate sau charter din New York, Chicago, Brescia, Veneţia, Torino sau Antalya, iar în prezent conducerea Consiliului Judeţean se află în tratative cu un operator de zbor pentru o cursă aeriană spre Munchen – Germania, aceasta fiind deja aproape o necesitate, având în vedere ponderea importantă a investitorilor germani în economia municipiului şi judeţului Satu Mare.

 

În discursurile lor de la evenimentul de vineri, oficialităţile prezente au făcut referiri la greutăţile înregistrate în anii 2007 – 2008, când fosta guvernare a neglijat complet Aeroportul Satu Mare, care timp de o vară întreagă nu a mai primit nici o cursă regulată la nivel naţional.

 

De atunci, datorită în principal eforturilor lui Adrian Ştef, care atunci era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, numărul pasagerilor care trec anual prin Aeroportul Satu Mare a ajuns la 24.000, iar administraţia judeţeană pregăteşte o investiţie de 15 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii la standardele actuale.

1471 vizite
Distribuie pe