Aparatul de speriat ciori, testat în ultimele luni la iniţiativa unui dintre cei mai activi consilieri locali din Satu Mare, amicul nostru Butka Gergő, şi-au dovedit eficienţa, aşa că va fi instalat definitiv în parcul din faţa Spitalului Vechi, iar un alt aparat, de capacitate mai mare, va fi instalat în copacii înalţi din Grădina Romei.
Anunţul a fost făcut miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au mai participat primarul Dorel Coica, viceprimarul Radu Roca, liderul grupului UDMR din Consiliul Local, Maskulik Csaba şi reprezentanţii mai multor instituţii şi organizaţii care vor participa în mod direct la o acţiune de igienizare a parcurilor respective în cursul acestei săptămâni.
Butka Gergo a precizat că cele două aparate care emit semnale acustice deranjante pentru ciori au costat 1.500 de euro şi au autonomie energetică totală, funcţionând pe baza energiei produse de mini-panouri solare.
Rezultatele sunt bune până acum, parcurile în care a fost amplasat aparatul de probă fiind evitate deja de ciori, iar în cazul în care păsările vor fi prea familiarizate cu sunetele respective, aparatele pot fi reprogramate oricând, pentru a emite alte sunete de alarmă.
În paralel cu amplasarea aparatelor, cu acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi a Societăţii Carpatine Ardelene, cuiburile de ciori vor fi îndepărtate din copacii din Grădina Romei şi din parcul de la Spitalul Vechi şi se va face o igienizare completă a celor două zone. Sătmărenii sunt rugaţi să manifeste înţelegere şi să evite plimbările în aceste zile în cele două parcuri, până se va încheia acţiunea de curăţenie.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, primarul Dorel Coica a anunţat debutul unei acţiuni de îndepărtare a cerşetorilor din intersecţii şi alte spaţii publice din municipiul Satu Mare.
În acest scop, poliţiştii şi alte forţe de ordine vor asigura „gardă permanentă” în locaţiile cele mai frecventate de cerşetori, instituţiile cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale vor alcătui o bază de date comună pentru a-i identifica pe toţi cerşetorii şi pentru a putea lua măsuri împotriva lor, iar asociaţiile de caritate vor asigura hrană, cazare şi programe de reconversie socială pentru copiii şi tinerii proveniţi din familiile de la marginea societăţii şi care au fost exploataţi până acum în sistemul cerşetoriei.