Locale Altele
Luni, 20 Septembrie 2021
Luni, 20 Sept 2021
Consiliul local Satu Mare este o maşină de vot
Florin Răchitan  - Marti, 25 Noiembrie 2008

Institutul pentru Politici Publice, o organizaţie non-guvernamentală din Bucureşti, a dat publicităţii un raport despre activitatea în primele trei luni, respectiv perioada iulie – septembrie 2008, a noilor consilii locale din 20 de municipii din ţară, printre care se numără şi Satu Mare.

Raportul a fost realizat în cadrul proiectului „Ei trebuie să lucreze pentru tine – Învaţă cum să evaluezi consilierii din localitatea ta” şi, potrivit comunicatului IPP, are menirea de a contribui la asigurarea transparenţei activităţii administraţiei publice locale.

 

Concluziile raportului sunt, în general, pozitive în ceea ce priveşte atât activitatea Consiliului local, cât şi cea a aparatului administrativ al Primăriei Satu Mare din punctul de vedere al comunicării cu cetăţenii şi al respectării normelor legale ce reglementează această activitate.

 

Singurele observaţii pe care le fac cei de la IPP se referă, însă, chiar la probleme de fond. În primul rând este vorba despre numărul de proiecte de hotărâre iniţiate de consilierii locali. Concret, din cele 69 de hotărâri adoptate de Consiliul local Satu Mare în perioada analizată, doar una singură a fost iniţiată de un grup de consilieri din diferite partide şi aceea s-a referit strict la probleme de organizare internă a consiliului. Nu e de mirare că autorii raportului IPP îşi exprimă speranţa că „situaţia se va schimba, iar consilierii locali îşi vor reconsidera atitudinea, nedevenind pe durata întregului mandat o maşină de vot”.

 

În al doilea rând, raportul face referire la faptul că în Consiliul local Satu Mare, votul consilierilor nu este înregistrat nominal pentru fiecare proiect de hotărâre, în condiţiile în care s-a instituit deja o practică prin care în procesele-verbale ale fiecărei şedinţe se consemnează doar numele consilierilor care au votat împotrivă ori s-au abţinut, respectiv se foloseşte la greu formula „în unanimitate de voturi, se adoptă hotărârea”.

Chiar dacă aceasta este doar o pseudo-problemă, având în vedere că se întâmplă destul de rar ca vreun consilier să părăsească sala în timpul şedinţei şi, prin urmare, cetăţenii să fie induşi în eroare prin formula „în unanimitate de voturi”, nu putem să trecem cu vederea comoditatea funcţionarelor din aparatul administrativ, criticată, de-altfel, cu mai multe ocazii, chiar de unii consilieri locali.

Prin formulările de acest gen, dar şi a unora mult mai absurde prin care funcţionarele dovedesc că „au văzut alt film” la şedinţele de Consiliu local, impresia lăsată de ele este cea a unor fătuci care nu prea le au nici cu administraţia publică, nici cu limba română, dar asistă cu mult interes la şedinţe.

Tags: raport ipp  consiliu local  satu mare  activitate  
2013 vizite
Distribuie pe