Locale Altele
Miercuri, 12 Mai 2021
Mie, 12 Mai 2021
Fircălirea tăbliţelor bilingve, din nou la modă în judeţul Satu Mare
Florin Răchitan  - Joi, 20 Martie 2014

După ce în anii 90, imediat după apariţia legii ce reglementa inscripţiile bilingve în localităţile unde minoritarii reprezintă cel puţin 20% din totalul populaţiei, unii s-au distrat acoperind cu vopsea neagră denumirile în limba maghiară de pe tăbliţele proaspăt instalate la intrările în câteva comune, se pare că moda a revenit, în contextul tensionării relaţiilor interetnice din ultima vreme.

După ce miercuri seara „Gaşca lui Trepiedu” a făcut un „miting de protest patriotic” în faţa Prefecturii, joi dimineaţa locuitorii din Botiz, Ciuperceni, Livada şi Oraşu Nou s-au trezit cu tăbliţele bilingve de la intrările în localităţi vopsite în culorile naţionale româneşti.

Autorităţile locale au luat imediat măsuri pentru îndepărtarea stratului de vopsea şi au depus plângeri la posturile locale de Poliţie, oamenii legii declanşând cercetări pentru a-i descoperi pe autorii acestor acte de vandalism.

„Sunt şocat, nu cred că autorii sunt de la noi din comună, mai degrabă o fi vorba despre nişte huligani care au făcut această prostie în timpul nopţii în toate localităţile de pe traseul pe unde trece Drumul Naţional 19. Sunt oameni inconştienţi, nu-şi dau seama că aceste tăbliţe, fabricate la standarde europene şi instalate odată cu modernizarea DN 19, costă câte 200 de euro bucata, deci ne-au făcut şi pagube materiale. Sper să putem şterge vopseaua cu substanţe neutralizante” – a declarat primarul comunei Botiz, Iosif Roca.

Colegul său din Livada, viceprimarul Szabo Ignac, a dat personal o mână de ajutor la ştergerea urmelor vandalismului, asistat de şeful de post din oraş.

„Nu cred că acest comportament caracterizează convieţuirea interetnică a sătmărenilor, ci mai degrabă atmosfera de toleranţă pe care am simţit-o sâmbătă, când am organizat defilarea de Sărbătoarea Naţională a Maghiarilor. Sunt convins că aceste acte de vandalism constituie cazuri izolate, dar asta nu înseamnă că autorii lor trebuie să scape de rigorile legilor în vigoare în ţara aceasta, tocmai pentru a descuraja repetarea în viitor a unor asemenea manifestări” – a declarat preşedintele Organizaţiei Municipale a UDMR, deputatul Kereskenyi Gabor. 

2207 vizite
Distribuie pe