Locale Altele
Miercuri, 28 Septembrie 2022
Mie, 28 Sept 2022
Ziua Internațională Împotriva Consumului de Droguri
CPECA Satu Mare  - Joi, 23 Iunie 2016

În data de 22 iunie 2016, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare a organizat o serie de evenimente pentru informarea, conştientizarea şi educarea populaţiei cu privire la problematica drogurilor din România, pentru marcarea Zilei Internaţionale Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri:

- stand de informare şi expoziţie de desne cu tematică antidrog (CPECA Satu Mare)

- Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Satu Mare în colaborare cu inspector superior Toduţ Ioan de la Biroul Vamal Halmeu au realizat o demonstraţie de intervenţie, imobilizare şi depistare substanţe ilegale în bagaje, cu ajutorul câinelui Speedy, câine special antrenat pentru depistarea drogurilor.

-  Voluntarii organizaţiei Crucea Roşie - filiala Satu Mare, coordonaţi de doamna Rodica Borlan, au făcut o demonstraţie de acordare de prim ajutor şi resuscitare, în cazul unei intoxicaţii datorate consumului de droguri.

-  Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare – Biroul de analiză şi prevenire a criminalităţii, a facilitat participanţilor testarea ochelarilor care simulează starea de ebrietate.

–  copiii şi tineri au interacţionat cu câinele de serviciu Athos, câine specializat în depistarea migranţilor şi participant la diverse misiuni internaţionale sub egida FRONTEX, coordonat de Ag. şef adj. Hanus Pavel,  din cadrul SPF Halmeu.

- reprezentanţii Palatului Copilor Satu Mare,  cercul de muzică uşoară şi dans modern au realizat un moment artistic coordonat de prof. Gal Anamaria şi Raţiu Adina.

Începând din 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri.

An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu şi încurajează derularea, în lumea întreagă, a cât mai multor activităţi de atenţionare cu privire la acest fenomen.

Tema UNODC pentru Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri de anul acesta are ca mesaj: „Întâi ASCULTĂ! Ascultându-i pe copii şi tineri, realizezi un prim pas pentru a-i creşte sănătos şi în siguranţă”.

Medicii, psihologii şi asistenţii sociali ai ANA atrag atenţia asupra riscurilor la care se expun persoanele care consumă droguri: infecţii grave (HIV, HVC, HVB, TBC etc.), infarct sau hemoragii cerebrale, deces, abandon şcolar, degradarea relaţiilor sociale, pierderea locului de muncă, infracţionalitate etc.

 

Tags: ziua internationala  trafic ilicit  dragori  consum  
1486 vizite
Distribuie pe