Locale Altele
Vineri, 1 Decembrie 2023
Vin, 1 Dec 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Aproape 350 sătmăreni condamnați pentru alcool la volan sau consum de droguri
Centrul Antidrog  - Miercuri, 12 Iulie 2017

În perioada iulie - decembrie 2017, Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare (CPECA) în partneriat cu Serviciul de Probațiune, Tribunalul Satu Mare și I.P.J Satu Mare, implementează Programul „Safe Choices” ce va presupune organizarea şi desfăşurarea de grupuri de conştientizare şi informare cu privire la riscurile consumului de alcool şi droguri, în special la volan, în scopul prevenirii recidivelor și, de asemenea, pentru îmbunătățirea siguranței traficului şi a persoanelor.

Programul se adresează exclusiv persoanelor condamnate la pedepse privative si neprivative de libertate, ca urmare a săvărşirii de infracţiuni asociate consumului de alcool/droguri.

Scopul final al programului constă în prevenirea riscului de recidivă, producând o serie de schimbări la nivel cognitiv și comportamental, care susțin conştientizarea pericolelor de către persoanele condamnate datorită infracţiunilor comise sub influenţa alcoolului sau drogurilor pentru a nu mai comite în viitor infracţiuni determinate de consumul  de alcoolul sau droguri.

Consumul de alcool şi droguri este incompatibil cu conducerea autovehiculelor. "Pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să se afle în plenitudinea aptitudinilor sale, deoarece condiţiile de conducere se schimbă mereu. Acesta trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reactioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident creste" - subliniază IGPR.

Conform evidenţelor Serviciului de Probaţiune Satu Mare, la finalul anului 2016 un număr de 303 persoane au fost condamnate pentru infracţiuni  ce au implicat consumul de alcool la volan (OUG  nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice), iar un număr de 38 persoane au fost condamnate datorită infracţiunilor comise la regimul drogurilor (Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri).

Numărul condamnărilor cu închisoarea pentru infracţiuni încadrate în OUG  nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a crescut semnificativ, repezentând în prezent peste 20% din populația penitenciară.

În cadrul Penitenciarului Satu Mare la o populație de 427 persoane condamnate se identifică un număr de ~ 60 condamnări specifice regimului circulației. De asemenea, este important de menționat faptul că dintre infracţiunile săvârşite de către persoane aflate sub influenţa alcoolului, procentul cel mai ridicat este reprezentat de infracţiunile săvârşite cu violenţă, fie că este vorba de omucideri, fie de vătămări ale integrităţii corporale sau sănătăţii.

Referitor la persoanele condamnate pentru Legea 143/2000 se identifică un procent mic, mai precis 2% din totalul populației Penitenciarului Satu Mare, însă se identifică un procent mai ridicat al persoanelor care s-au declarat ca fiind consumatori de substanțe.

Programul de reabilitare adresat persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate se va desfășura în Penitenciarul Satu Mare şi va presupune două tipuri de grupuri: grup de conștientizare a riscurilor asociate consumului de alcool/droguri la volan și grup de informare a riscurilor.

Grupurile de conștientizare vor avea o durată de 3-4 întâlniri/grup cu participarea a 10-15 beneficiari/grup, iar grupurile de informare vor avea o durată de 1 întâlnire/grup  cu 15 persoane/grup.

Programul de reabilitare adresat persoanelor condamnate la executarea unor măsuri educative neprivative de libertate se vor desfășura la Casa de cultură C.M.Zamfirescu pentru persoanele care au domiciuliul în Satu Mare și zonele limitrofe și în Carei pentru persoanele care au domiciliul în Carei sau zonele limitrofe, într-un spațiu pus la dispoziție de Serviciul de Probațiune, şi va presupune organizarea de grupuri de conştientizare cu o o durată de 3-4 întâlniri/grup cu participarea a 10-15 beneficiari/grup.

Programul va oferi participanților posibilitatea de a-și îmbunătăți atitudinea față de conducerea vehiculului în condiții de siguranță la trafic și să-și analizeze intențiile de comportament, după săvârşirea pedepselor privative şi neprivative de libertate.

Tags: alcool  droguri  volan  
1779 vizite
Distribuie pe


Un sătmărean și-a luat țeapă de 18.000 de euro după ce a cumpărat o rablă de mașină de la bătrân din Botoșani
Încă o ”caravană românească a morții” oprită de vameșii maghiari la Csengersima
Cei trei interlopi au fost arestați. Mascații au blocat strada! VIDEO
Amendă de peste 1.000 de euro pentru un român care a vrut să treacă o mașină pe platformă prin vama maghiară
Mai aveau puțin până la pensie, dar s-a certat cu nevasta și a amenințat-o. Acum nu mai are voie să intre în casă
A vrut să treacă de vama maghiară cu o dubă trasă de altă dubă. Nu a trecut
Un oșan, care fugea de pușcărie, s-a gândit că cel mai bun loc unde să se ascundă de Poliție e acasă. Nu s-a gândit bine
Încă un ”trenuleț” blocat de vameșii maghiari înainte de a intra în România
Fraierul anului: a vrut să intre în țară pe la Vama Petea, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deși avea mandat de arestare pe numele său
Între altar și escrocherii
A vrut să treacă o camionetă pe platformă prin vama maghiară. N-a reușit.
Polițiștii au găsit mașina Jmekerului cu Audi într-o șură
Platformă auto periculoasă oprită la Csengersima. Polițiștii maghiari nu au permis intrarea ei în România
Permis de conducere fals cumpărat cu 500 euro
Fraieri pe bandă rulantă la intrarea în țară. Condamnați la pușcărie pentru conducere fără permis, prinși la Vama Petea
Biuţa, „scăpat” de autorităţi
Radare fixe în cinci localităţi din judeţ
Beat la volan, a intrat cu maşina într-o pompă de la benzinărie
Şmecherii se plimbă cu maşinile pe gheaţa lacului Călineşti
Jaf armat la RDS - UPDATE