Locale Altele
Luni, 27 Septembrie 2021
Luni, 27 Sept 2021
Suntem în topul naţional la înşelăciuni, delapidare, falsuri şi contrabandă
Florin Răchitan  - Miercuri, 22 Iulie 2009

Situaţia nu e prea roză, potrivit bilanţului activităţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie pe prima jumătate a anului 2009, prezentat în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi adjunctul şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul Bujor Florescu.

 

În cursul primului semestru al acestui an, poliţiştii sătmăreni au constatat un număr total de 3.785 de infracţiuni, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce situează judeţul Satu Mare pe locul 9 în clasamentul infracţionalităţii la nivel naţional.

 

Din totalul infracţiunilor, cel mai „bine” stăm la cele de natură economico-financiară, la care ocupăm un „distins” loc 4 la nivel naţional. Dacă analizăm fiecare categorie a infracţiunilor economico-financiară, constatăm că ocupăm locuri şi mai fruntaşe, de exemplu la înşelăciuni – locul 3 pe ţară, delapidare – locul 2 pe ţară sau infracţiuni de fals – locul 5 pe ţară.

 

Suntem fruntaşi şi la fraudele vamale – locul 2 pe ţară, precum şi la contrabandă – locul 7 pe ţară, ceea ce nu-i o surpriză, cunoscând amploarea afacerilor cu ţigări ucrainene.

 

Infracţionalitatea stradală a crescut cu 27%, în schimb este în scădere criminalitatea de mare violenţă, într-o jumătate de an fiind înregistrat doar un singur omor şi o tentativă de omor.

 

De asemenea, în perioada analizată numărul accidentelor rutiere grave a scăzut aproape la jumătate şi victimele au fost mai puţine decât în prima jumătate a anului trecut. 

 

Cam jumătate din cele 1.125 de fapte comise de autori necunoscuţi în ultimele şase luni au fost soluţionate, dar poliţiştii mai au pe cap aproape 6.000 de cazuri cu autori necunoscuţi, rămase din anii trecuţi şi care îşi aşteaptă rezolvarea.

 

În ceea ce priveşte cele două tâlhării spectaculoase de la casieria RDS, Poliţia a dat dovadă de operativitate în rezolvarea celui de-al caz, dar încă îl caută pe autorul primei tâlhării.

Tags: bilant  politie  infractionalitate  
1561 vizite
Distribuie pe