Locale Altele
Joi, 6 Mai 2021
Joi, 6 Mai 2021
MAFIA PÂINII
Florin Răchitan  - Joi, 17 Septembrie 2009

Patronii marilor firme de produse de panificaţie din judeţul Satu Mare s-au înţeles între ei în privinţa preţului la care vând pâinea, formând un fel de mafie a brutarilor pentru a ocoli legile economiei de piaţă.

 

Această acuzaţie a fost lansată joi, de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în cadrul unui seminar desfăşurat la hotelul Select din Satu Mare.

 

Un număr de 17 firme din domeniul panificaţiei sunt suspectate că şi-ar fi împărţit judeţul pe zone, fiecare având drept exclusiv de vânzare în câte-o zonă.

În acest fel, preţul pâinii este dictat de firmele de panificaţie, care nu trebuie să-şi mai facă griji din cauza concurenţei, deoarece aceasta, practic, nu există.

 

Aparent, lucrurile nu stau chiar aşa, fiindcă cel puţin în supermarketuri se găsesc diferite sortimente de pâine, produse de firme diferite, dar se pare că şi preţurile acestora, precum şi cantităţile livrate, sunt stabilite în urma înţelegerilor neoficiale dintre patroni.

 

Bogdan Chiriţoiu a lansat aceste acuzaţii în prezenţa prefectului Radu Giurcă şi a deputatului Ioan Holdiş, dar a refuzat să identifice firmele suspecte sau să ofere mai multe detalii despre acestea. Domnia sa susţine că instituţia pe care o conduce a făcut verificări timp de doi ani, iar rezultatele vor fi comunicate la începutul lunii noiembrie.

 

Conform legislaţiei în vigoare, firmele despre care se dovedeşte că au aderat la un asemenea cartel riscă să fie sancţionate cu reţinerea a până la 10% din cifra de afaceri.

Tags: mafia  paine  preturi  
1067 vizite
Distribuie pe