Locale Altele
Duminica, 16 Mai 2021
Dum, 16 Mai 2021
Trei vameși din Halmeu, trimiși în judecată de DNA
DNA  - Miercuri, 7 Aprilie 2021

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților DOBRESCU NICOLETA MANUELA, NAGY VASILE și VANCIU PAVEL, la data comiterii faptelor controlori vamali în cadrul Biroului Vamal Halmeu, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din fonduri europene, în formă continuată.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007 – 2008, inculpații Dobrescu Nicoleta Manuela, Nagy Vasile și Vanciu Pavel, în calitatea menționată mai sus, ar fi consemnat în documentele vamale pe care le-au întocmit fapte necorespunzătoare adevărului, în sensul că, prin Vama Halmeu au tranzitat România, spre Ucraina, un număr total de 17 mijloace de transport încărcate cu mărfuri de proveniență extra-comunitară – China. În realitate, aceste mărfuri nu au ajuns în Ucraina.

Aceste demersuri au creat condițiile pentru ca taxele datorate bugetului Uniunii Europene, ca urmare a valorificării pe teritoriul UE a mărfurilor respective, să nu mai fie achitate. În această modalitate, bugetul general al Uniunii Europene a fost prejudiciat cu suma totală de 721.557 lei, reprezentând taxe vamale și taxe speciale, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii anticorupție au instituit măsura sechestrului asigurător asupra conturilor celor trei inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Precizăm că cei trei inculpați au mai fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, cauză în care a fost pronunțată o hotărâre definitivă de condamnare.

1012 vizite
Distribuie pe