Locale Altele
Sambata, 2 Iulie 2022
Sam, 2 Iul 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Minoră abuzată sexual la centrul de plasament din Halmeu. Conducerea nu a anunțat Poliția, fiindcă ”erau doar zvonuri”
Libertatea  - Marti, 19 Aprilie 2022

Cotidianul Libertatea prezintă un caz șocant de abuz sexual la care a fost supusă o minoră instituționalizată la Centrul de Plasament din Halmeu de când avea vârsta de 11 ani.

Investigația colegilor de la Libertatea se bazează pe rechizitoriul din dosarul întocmit în urma cercetărilor ce au durat aproape trei ani și pe baza căruia un educator de la centrul din Halmeu a fost trimis recent în judecată, dar nu pentru viol, ci pentru act sexual cu un minor. Și care, oricum, potrivit declarațiilor tuturor celor implicați în caz, s-a întâmplat doar o singură dată. Deci, vorba aia, nu-i mare lucru!

Iulia avea 9 ani, când statul a luat-o de acasă şi a internat-o într-un centru de plasament. Spre binele ei şi-n numele interesului superior al copilului invocat de lege, căci părinţii Iuliei, dependenţi de alcool, nu s-au dovedit în stare că pot să aibă grijă de ea. Fetiţa a ajuns în Halmeu, într-un centru de plasament unde trăiau 40 de copii. În vara anului 2016, aici s-a angajat, ca educator, Adrian V. Absolvent de liceu, acesta avea 28 de ani, o soţie şi un copil.

Imediat după ce bărbatul a ajuns în centru, viaţa Iuliei s-a schimbat. „Mă îndrăgea, pentru că eram cuminte” , „Se comporta frumos, era atent, avea grijă de mine şi, câteodată, mă scutea de treburi prin modul (unitate a centrului, formată dintr-un grup de dormitoare – n.r.)”, a povestit fata mai târziu, în anchetă.

La 11 ani, Iulia devenise „protejata” educatorului, fără ca ea măcar să poată bănui scopul ascuns al favorurilor lui.  „Impresia ei”, notează procurorii în rechizitoriu, „era că ea a fost cuminte și a ascultat, astfel că i-a devenit dragă lui Adrian V, care s-a apropiat de ea și îi dădea sfaturi, despre cum să se comporte în viaţă”.

Dar nefireasca apropiere dintre educator şi fetiţa instituţionalizată a fost sesizată şi de angajaţii centrului. „Am fost foarte revoltată”, le-a mărturisit polițiștilor Margareta H., care era şi managerul de caz al fetiţei.

„Domnul Adrian venea în modulul la care lucram eu şi le cerea copiilor mai mici să facă diverse treburi casnice în locul Iuliei, ca de exemplu: măturat, curăţenie, să spele vasele, amenințându-i că, dacă nu fac ce zice el, o să dea cu ei de pământ”, a declarat angajata centrului. 

Margareta H.. a mai precizat că, încă de când Iulia avea doar 11 ani, ea a observat „unele lucruri, care nu erau potrivite într-o relaţie educator-copil. Se plimbau de mână în curtea centrului, o pupa”. Angajata centrului a mai declarat că după un an, în 2017, i-a cerut fetiţei telefonul, într-o seară, s-a uitat în galeria foto şi s-a îngrozit. Erau acolo poze în care Iulia apărea cu educatorul „nas în nas, sub bradul de Crăciun. Şi mai era o poză, în care domnul Adrian era dezbrăcat până la brâu, şezând pe pat lângă Iulia şi având frunţile apropiate”, îşi amintea femeia. 

”Văzând aceste poze, am început să fac cercetări şi am găsit jurnalul Iuliei, în care ea a scris că abia aşteaptă să vină domnul Adrian la serviciu, că poartă chiloţi roşii, lucru pe care şi-ar fi dorit să îl ştie şi domnul Adrian” – a continuat Margareta H.

Contactată telefonic de Libertatea, directoarea centrului de plasament, Eniko Vasilovici, a declarat că nu a luat nicio măsură la acel moment, pentru că Margareta H. „nu a informat conducerea centrului”.

Conform documentelor din dosarul penal, conducerea centrului ar fi aflat despre ce i se întâmplă Iuliei abia în 2018, când pe telefonul fetiţei de 13 ani a fost găsită o conversație în care, potrivit rechizitoriului, „inculpatul V. Adrian i-a spus că este frumoasă și că se bucură că o are, ea răspunzându-i că îl iubește”

Directoarea a vorbit atunci cu Iulia, care i-a mărturisit că ea îl consideră pe educator „ca pe un tată”. La rându-i, Adrian V. a negat că ar fi avut vreun comportament nepotrivit, dar „pe fondul discuțiilor contradictorii cu conducerea şi a suspiciunilor care existau deja în cadrul centrului de plasament”, notează procurorii, pe 13 septembrie 2018 educatorul şi-a dat demisia.

Odată cu plecarea lui, cazul Iuliei a fost trecut sub tăcere. Nimeni din centru nu a mers la poliţie, pentru a sesiza faptele. Iar abuzul a continuat.

Adrian V. a continuat să ţină legătura cu fetiţa şi „a închiriat un apartament în localitatea Halmeu, unde obișnuia să se întâlnească cu minora”, se precizează în rechizitoriu.

Administratorul centrului de plasament, domnul J, a aflat de asta, dar în loc să anunţe poliţia, a certat-o pe Iulia. „A vorbit urât cu mine, adică mi-a spus că sunt o curvă, că îmi plac bărbaţii însuraţi şi că ştie el ce am făcut eu… şi mi-a dat o palmă. Altă dată mi-a spus că i-am făcut ochişori frumoşi şi preotului”, le-a mărturisit Iulia, mai târziu, celor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare.

Fata a spus, conform datelor din dosarul penal, că ar fi întreţinut un singur raport sexual cu Adrian V. A fost în 22 octombrie 2019, când ea avea 14 ani. O educatoare din centru a confirmat cu exactitate ziua, precizând că atunci, după ce a aşteptat-o zadarnic pe Iulia să apară de la şcoală, a plecat în căutarea ei şi a găsit-o în scara blocului unde domicilia Adrian V.

Cu trei luni mai devreme, Iulia fusese internată la Spitalul Județean Satu Mare, din cauza unor probleme la plămâni. Asistentul social de acolo a văzut-o că e tristă şi, cu blândeţe, a reuşit să o convingă să i se confeseze, iar fetiţa i-a mărturisit că e agresată sexuală. Cei din spital au anunţat imediat poliţia.

Numai că atunci Iulia a spus că agresorul ei este domnul J, administratorul centrului, adică cel care o certase şi o lovise. Bărbatul a devenit suspect în dosar, dar audierile celor din centru au condus ulterior ancheta către Adrian V. Educatorul a negat iniţial totul, dar apoi, după ce a picat testul poligraf, iar în telefonul Iuliei au fost găsite conversaţii ce descriau explicit acte sexuale, bărbatul a recunoscut că ar fi întreţinut un raport sexual cu fetiţa, în 2019.

„Un singur raport sexual” înseamnă o infracţiune simplă, deci o pedeapsă mai mică. Între 3 şi 10 de ani de închisoare, potrivit Codului Penal care era în vigoare în 2019. Cercetat în stare de libertate, Adrian V. a fost trimis în judecată în februarie 2022, după doi ani şi jumătate de anchetă. Nu a fost acuzat de viol, ci de act sexual cu un minor, pentru că raportul de evaluare a fetiţei, întocmit de DGASPC Satu Mare abia în decembrie 2021, concluziona că „nu au fost identificate strategii directe de constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-şi exprima consimţământul”.

Eniko Vasilovici a fost directoarea centrului de plasament din Halmeu în 2018, iar azi ocupă aceeaşi funcţie. Spune că nu a anunţat poliţia pentru că în 2018 „încă nu se ştia nimic, erau nişte zvonuri. Pe urmă s-a aflat”.

Citeşte întreaga ştire: Omerta celor de la Protecţia Copilului. Cum a fost trecut sub tăcere un caz de abuz sexual dintr-un centru de plasament: „Ce să spunem la poliție? Erau zvonuri”

554 vizite
Distribuie pe