De acest lucru ne asigură poliţiştii sătmăreni, care vor să prevină comercializarea ilegală a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.
Comisarul-şef Gavril Todor, împuternicit la comanda Serviciului Arme, Exploziv, Substanţe Periculoase, şi agentul şef principal Dan Şipoş, din cadrul aceluiaşi departament, au tras un semnal de alarmă, în cadrul unei conferinţe de presă, cu privire la deţinerea şi folosirea de petarde şi pocnitori, aceasta fiind considerată ilegală şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.
La conferinţă au mai participat şi adjunctul IPJ, comisarul-şef Florentin Vlad, respectiv subcomisar Camelia Borz.
Poliţiştii au reamintit faptul că Legea privind regimul materiilor explozive a limitat atât categoria comercianţilor ce pot efectua acte de comerţ cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, cât şi categoriile de obiecte pirotehnice care pot fi comercializate către persoanele fizice.
Prin urmare, vânzarea acestor obiecte se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locuri autorizate în acest scop.
În ceea ce priveşte categoriile de obiecte pirotehnice care pot fi comercializate, acestea sunt numai cele din clasa I, excepţie din această clasă făcând artificiile din categoria "obiecte zburătoare luminoase" şi pocnitorile care nu pot fi comercializate către persoanele fizice şi pe care acestea nu le pot deţine sau folosi. Mai pe româneşte, sătmărenii trebuie să se mulţumească pentru acest sezon de iarnă doar cu lumânări folosite pe tortul de nuntă, artificii cu confetti sau jerbele cu scântei.
În judeţul Satu Mare zece firme sunt autorizate să comercializeze aceste obiecte pirotehnice, iar o singură firmă poate organiza jocurile de artificii de Revelion, în Piaţa 25 Octombrie.